Aktuelt

Varmet opp til grønne dager i Paris

Bildet: Optimisme på vegne av en europeisk bygg- og anleggsnæring. Fra venstre ordstyrer Christian Borch, Frankrikes ambassadør til Norge, Florence Roubine og Veidekkes Kjetil Tonning, som er ærespresident i FIEC, paraplyorganisasjonen for europeiske entreprenører. Foto: Odd Borgestrand

INTERMAT 2024: – Bygg og anleggsbransjen må heve blikket og satse på et bredt internasjonalt samarbeid for å nå FNs klimamål. Da er den internasjonale bygg- og anleggsmessa INTERMAT i Paris en godt egnet arena.

Av Odd Borgestrand

Det mente direktøren for INTERMAT, Christophe Lecarpentier, som tirsdag deltok på link fra Paris da den franske ambassadøren til Norge, Florence Roubine, åpnet sin residens i Drammensveien i Oslo for å markere norsk oppkjøring til den store konferansen som vil samle om lag 1000 utstillere.
Dessverre kolliderer INTERMAT med Vei og Anlegg på Lillestrøm 24.-27. april. Derfor blir det trolig få nordmenn som besøker ei messe som internasjonalt tar mål av seg til å være blant de aller viktigste for denne bransjen.

INTERMAT arrangeres hvert 3. år i de store messehallene i Paris Nord Villepinte. Det er nå seks år siden forrige messe, grunnet Covid-19 pandemien. Derfor er denne «kollisjonen» ekstra beklagelig. Byggfakta Nyheter vil imidlertid dekke årets messe med flere reportasjer både på nett og i kommende utgaver av bladet.

Messearrangørene har lagt opp til sju nasjonale arrangementer i oppkjøringen til messa i april, og Norge er altså et av stoppestedene. Unders tirsdagens faglige treff understreket ambassadør Florence Roubine at Oslo og Norge er verdensledende innen det grønne skiftet. Derfor håpet hun på norsk tilstedeværelse under årets INTERMAT.

Veidekke først i Skandinavia

Norge har da også representanter med ledende posisjoner innen internasjonale bygg- og anleggsorganisasjoner. Veidekkes Kjetil Tonning er ærespresident i FIEC, paraplyorganisasjonen for europeiske entreprenører. Han ledet selv organisasjonen fra 2018 til 2020. Han hadde tro på at bransjen skal klare målsetningen netto-null CO₂-utslipp innen 2050.

Bærekraftsdirektør i Veidekke ASA, Catharina Bjerke, fulgte opp med å proklamere at Veidekke skal klare netto-null CO₂-utslipp i løpet av 2045, og dermed bli det første skandinaviske entreprenørselskapet som når dette målet.

– Konsernet har tatt det grønne skiftet inn i sin markedsstrategi, og medarbeiderne i konsernet har et sterkt fokus på dette, fortalte hun.

Tøffe tider i Norge

Forretningsutvikler i Prognosesenteret, Pål Engeseth, tok for seg det han mente er norske virkeligheten for bygg og anlegg. Tøffe økonomiske tider, med høyt rentenivå og høye strømpriser, har ført til en rekke konkurser og reduksjon i aktiviteten både innen bygg og anlegg.

– Aktiviteten innen bygg er redusert med 22,5 prosent. Boligbyggingen er redusert med 30 prosent, mens næringsbygg har en nedgang på 17 prosent. ROT-markedet ser ut til å bli redningen for mange aktører, men første halvdel av 2024 ser mørk ut. Prognosene viser imidlertid et oppsving fra høsten 2024 og med en markant bedring i 2025, konkluderte Engeseth.

Karbonpositiv betongbransje

Daglig leder i Betong Norge, John Erik Reiersen, slo fast at nye produksjonsmetoder i betongindustrien har ført til nedgang i klimautslipp på 40 prosent sammenlignet med situasjonen på 1980-tallet. Norsk betong er kortreist med sine 300 lokale produksjonsanlegg rundt om i landet.

– Ambisjonen vår er å bli karbonpositive, slo Reiersen fast, uten å angi et årstall for dette målet. Det er ingen tvil om at det jobbes intensivt i bransjen for å redusere betongens klimagassutslipp, samtidig som utbyggere stiller høyere krav til at betongen skal være mer miljøvennlig. Dette gjør at både selve produktet, tilsetningsstoffene, produksjonsprosessen og transport er mye mer bærekraftig i dag enn tidligere, mente Reiersen.

logo
Bjørn Laberg