At Brødrene Dahl (BD) har Norges råeste logistikksenter, beliggende på Langhus, har vært kjent en stund. Nå skal VVS-grossisten i gang med ytterligere effektivisering, noe som innebærer mer bruk av roboter og selvkjørende trucker.
Da VVS aktuelt besøkte BDs sentrallageret på Langhus nylig, var man i gang med rivingen av reoler for å gi plass svære plukktunneler, der selvkjørende trucker etter hvert skal råde grunnen.
– De største, elektriske, selvkjørende truckene, levert av Toyota, skal gjøre grovarbeidet i høyden. De minste AMR`ene fra produsenten Knapp, vil transportere varene automatisk bort til opplasteområdet, sier logistikkdirektør Ingar Bystrøm i Brødrene Dahl.
– Prosjektene har stått i kø
Bystrøm har jobbet i BD i cirka 25 år, hvorav de siste 12 årene på gigantlageret på Langhus.
– Jeg har vært så heldig å fått delta i utvidelsene og de ulike automatiseringsprosessene som er gjort de senere årene. Det har vært litt av en reise, og nye prosjekter har stått i kø. Det har rett og slett blitt en livsstil å få til gode forbedringer har på Langhus, og vi er langt fra ferdige, smiler han.
Han mener det høye fokuset på robotisering og effektivitet er til fordel for både kunder og BD selv.
– Kundene våre skal kunne stole på kvaliteten i logistikktjenesten vi tilbyr. Vi mener dette styrker konkurransekraften til hele verdikjeden. Kostnadsbasen tas ned når vi sørger for innovative og effektive logistikkløsninger. Dette trigger oss til hele tiden å se på nye forbedringsmuligheter. Vi setter oss derfor stadig nye mål, noe som er en arbeidsform jeg har stor sans for, sier Bystrøm til VVS aktuelt.
«Alle mann til pumpene»
Det er i dag cirka 250 ansatte ved BDs sentrallager på Langhus. CEO i Brødrene Dahl, Lars Tendal, er imponert over hvordan de ansatte lojalt har støttet nødvendige effektiviseringstiltak og hvordan de har omfavnet ny teknologi.
– Jeg har jo bare jobbet i BD i knapt halvannet år, men noe av det første som slo meg var endringsviljen og det genuine kundefokuset blant medarbeiderne her. Dersom det oppstår en uventet logistikkutfordring, er det «alle mann til pumpene» øyeblikkelig. «Det skal jo ikke gå ut over kunden» er mantraet, virker det som. Det er rett og slett rørende å oppleve denne type bedriftskultur og yrkesstolthet. Her ute er det mange med et «stort, blått hjerte», smiler Tendal.
Tendal har for øvrig bakgrunn fra både logistikk, industri og retail. Han kom i fjor fra Coop Norge, hvor han var kjededirektør for OBS Hypermarked. Tendal har omfattende ledererfaring fra selskaper som Wenaas Workwear, Power Norge, Posten og Orkla.
Høye miljøambisjoner
– Hvordan jobber BD med miljø- og bærekraft?
– Vår eier, Saint Gobain, har som mål å kunne være CO2-nøytral innen 2050. I Norge har vi enda høyere miljøambisjoner. Vi skal være CO2-nøytrale innen 2030, noe som innebærer flere grep. Blant annet skal alt av trucker og bilflåte som benyttes av BD elektrifiseres. Vi ser også på hydrogenløsninger innen langdistansefrakt av varer. Internt i konsernet ser vi også på hvordan vi bedre kan samordne transport og logistikk, med blant annet høyere fyllingsgrad på bilene. Dette vil kunne redusere CO2-avtrykket ytterligere. Å få mer digital drahjelp fra EPD`er, hvor man kan få nyttig informasjon om CO2-avtrykket til det enkelte produktet, er også et viktig miljøaspekt. Det samme er fokuset på å få ned antallet returer av varer. I tillegg føler jeg at vi har tatt flere riktige grep innen energieffektivisering, ikke bare her på Langhus, men også rundt om på servicesentrene, understreker Tendal.
– Montering av solfangere og solcelleanlegg, bergvarmepumper og utskifting til LED-belysning er tiltak som har hatt god effekt i den forbindelse, sier han.
– Hvordan har planene for ytterligere automatisering og robotisering her på Langhus blitt mottatt av ansatte? Er det frykt for jobbene?
Lojale ansatte med «blått hjerte»
– Vi har hele tiden hatt en god og åpen dialog med ansatte og tillitsvalgte. Over tid har det selvsagt vært nedbemanningsrunder, som følge av den effektiviseringstiltakene du her nevner. Men mye av dette har vært løst med naturlig avgang. Uansett ønsker vi at disse omstillingene skal gjennomføres forutsigbart og trygt for den enkelte ansatte. Vi opplever at våre medarbeidere har et «blått hjerte» som banker for BD, og at de støtter planene om å gjøre selskapet mer konkurransedyktig. At dette også innebærer mer automatisering, med færre ansatte, er alle innforstått med. Det er derfor faktisk ganske rørende at våre effektiviseringsplaner blir så positivt mottatt. Lojaliteten og viljen til endring er en fantastisk egenskap hos våre ansatte. Det må jeg få understreke, sier Tendal.
Kompetansefond
Logistikkdirektør Ingar Bystrøm sitter også i forhandlingsutvalget til Virke, på vegne av grossistene i Norge. Han trekker frem ordningen med kompetansefond som et viktig moment.
– Arbeidsgiverne på grossistsiden betaler en viss andel av lønnsoppgjørene inn til et kompetansefond. Normalt ville det vært et fond for å styrke kompetansen i bransjen, men vi har besluttet at kompetansefondet like gjerne skal kunne gi ansatte muligheten til å ta karrieresteg ut av bransjen. Det er en erkjennelse at det både innen transport og lager har vært mye ufaglært arbeidskraft opp gjennom tiden. Og det er jo nettopp denne type stillinger som er mest utsatte ved en omstilling til automatisering og robotisering. Vi tror at det kommer til å bli færre mennesker i denne type jobbkategori i fremtidens Norge. BD tar derfor et bevisst samfunnsansvar når vi legger til rette for at overtallige ansatte skal få god hjelp til nye karrieresteg, sier Bystrøm.
– Vi vil hverandre vel
– For meg som har jobbet såpass lenge i Brødrene Dahl, har det vært både spennende og morsomt å være en del av utviklingen av selskapet. Nå er kvalitet, produktivitet og bærekraft godt forankret i hele organisasjonen, føler jeg. Tidligere har vel hele bransjen vært nokså navlebeskuende, men dette har snudd, med et helt annet perspektiv på hele verdikjeden. Vi ser et helt annet samarbeid med leverandører og produsenter på den ene siden, og våre kunder på den andre siden. Det er utrolig moro og givende at det her ikke bare er snakk om en fysisk vareleveranse, men at vi oppnår en relasjon, der vi vil hverandre vel og finner gode løsninger, sier Bystrøm.
– Det koker ned til at vi skal sørge for at rørleggeren skal ha en effektiv arbeidshverdag. Da må vi gjøre vårt for å effektiviser logistikken, selv om det kan bli færre hender her på Langhus. Å kunne endre oss i takt med bransjen og samfunnet for øvrig, er absolutt vår ambisjon. BD skal uansett fortsatt være en trygg og god arbeidsgiver, der dedikerte ansatte og robotiserte funksjoner spiller på lag, avslutter Lars Tendal, CEO i Brødrene Dahl.