Aktuelt

Satser blågrønt i Aarhus

Illustrasjon: CF Møller Arkitekter

DANMARK: Dersom den planlagte havneutvidelsen blir godkjent, får innbyggerne i Aarhus også et nytt utfluktsmål med en liten lagune, fiskeplasser, utsiktstårn og moloer.

Aarhus Havn er Danmarks travleste kommersielle havn planlegger å utvide med nesten 1.000.000 kvadratmeter med havneareal. Prosjektet for utvidelse av Yderhavnen er imidlertid fortsatt under vurdering og skal endelig vedtas av politikerne i Aarhus.

Byggeplanene har, i likhet med København-planene for utbygging av Lynetteholm, møtt kritikk. Men kanskje kan det siste utspillet fra havna, i form av etablering av et nytt blågrønt pustehull for byens innbyggere på sørbryggen i Yderhavnen, vinne flere støttespillere til prosjektet, melder dagensbyggeri.dk

rich-media-1

Bildet: Det unike landskapsprosjektet dekker fire hektar og heter Aarhus Blueline. Den skal fungere både som et samlingspunkt rundt en buet brygge med en liten lagune, utkikksposter og moloer for fiske, sport og fritid. Ute i vannet etableres større steinskjær under vann, til glede for planter og fisk.

– Det har vært viktig for oss å involvere byens innbyggere i prosjektet. Det er noe flere Aarhus-innbyggere har etterlyst. Havneområdet er relativt stengt i dag fordi vi er underlagt strenge sikkerhetskrav. Men med etableringen av Yderhavnen og Blueline har vi faktisk mulighet til å åpne opp havna mer og gi et nytt rekreasjonstreffpunkt for byens innbyggere, sier Thomas Haber Borch, administrerende direktør i Aarhus Havn.

rich-media-2

Bildet: Prosjektet er en egen del av Yderhavnen og vil bli realisert når det gis byggetillatelse fra Aarhus kommune, ifølge Aarhus Havn. Illustrasjon: CF Møller Arkitekter

Forbinder landskapet med havet

Det er CF Møller Arkitekter som har utviklet det nye landskapskonseptet.

– Det spesielle med Aarhus Blueline er fusjonen mellom blå og grønne naturelementer. På den ene siden beveger man seg gjennom og på kanten av et kystlandskap som samler det åpne sanddynelandskapet og det tettere beplantede plantasjelandskapet. På den annen side får du muligheten til å bevege deg helt ned til vannet og gå på oppdagelsesferd i og rundt det marine miljøet, sier Julian Weyer, partner og arkitekt i CF Møller Arkitekter.

rich-media-3

Bildet: Ved å slippe sjøen inn på baksiden av moloen skapes en lagunebiotop, som vil bli et unikt reisemål i Aarhus. Lagunen er ment som et sted hvor barn og familier kan komme og bo og få en bedre forståelse av livet som er under vann. Illustrasjon: CF Møller Arkitekter

En rekke moloer inviterer deg til å utforske revet, bo og nyte utsikten over bukten, fiske og dykke. Moloene bygges i betong som faller inn og tilpasser seg nivåene på brygga, slik at det skapes mindre nisjer. Ved enden av brygga gir et nytt utsiktstårn i tre de besøkende muligheten til å gå opp og oppleve Aarhus 360 grader rundt, og kan også fungere som dommertårn for seilkonkurranser.

Aarhus Blueline er laget i samarbeid med Danmarks Naturfredningsforening, Danmarks Sportsfiskerforening, Aarhus Universitet og Aarhus kommune.

KILDE: Dagens Byggeri