Bygg Reis Deg

Solcelletakstein tilpasset tøffe værforhold

Foto: Skarpnes

BYGG REIS DEG 2023: Skarpnes har utviklet en solcelletakstein tilpasset tøffe norske klimaforhold. Selskapet har over 100 års erfaring i utvikling og produksjon av takstein i ekstremt værutsatte områder over hele Norge.

Av Trond Schieldrop

Skarpnes er et norskprodusert selskap med hovedbase i Grimstad, som har utviklet og produsert takstein siden 1919. Det har beskyttet bygninger mot røffe værforhold.

Hovedsatsingsområde

– Sammen med vår tyske partner Autarq GmbH har vi nå lansert taksteinen OVATI med integrerte solceller. Takproduktet OVATI™ sikrer taket mot lekkasjer og produserer strøm. OVATI er en inOVATIon og det første BIPV (Building Integrated Photo Voltaic) produkt som baserer seg på betongtakstein med lavt CO2 avtrykk. Med solcelletaksteinen skal vi bli en toneangivende produsent og leverandør til det europeiske markedet, som er vårt hovedsatsingsområde, sier installatør og produktsjef Stian Tollisen for Ovati solcelletakstein i Skarpnes.

Stian Tollisen

Takstein med integrerte solceller

I 2018 vurderte Skarpnes forskjellige takløsninger. Etter nøye vurderinger og testing, valgte de en takstein med integrerte solceller. – Vi brukte 2021 på å knekke koden med riktig valg av produkt. I 2022 gikk vi over i pilotfase og monterte 300 demotak. Mot slutten av fjoråret landet vi på dagens solcelletakstein godt tilrettelagt for norske klimaforhold, sier Tollisen.

Husets femte fasade

– Taket er husets femte fasade og med OVATI™ tilfører vi eiendommen verdi utover å produsere strøm. Vi har laget en moderne flat takstein med solceller. Løsningen er noe dyrere enn paneler fordi den både beskytter bygningen mot lekkasje og produserer strøm. OVATI™ solcelletakstein egner seg både på nybygg og ved rehabilitering av tak, sier Tollisen. – Systemet består av to og to seriekoblede solcelletakstein som er parallellkoblet på taket. OVATI™ solcelletakstein er lavvolt og under 120 V.

Foto: Skarpnes

Ikke behov for mikro invertere

Solcellepanelet, som er integrert i steinen, er spesifisert til 13 W og etter 20 år vil den fortsatt produsere minst 80 prosent av opprinnelig spesifikasjon. Legging skjer på samme måte som Skarpnes Flat og gir et sømløst og visuelt pent uttrykk. I tillegg har løsningen kabler som er skjermet for vær og vind under solcelletaksteinen. Det er ikke behov for mikro invertere på grunn av parallellkoblingsteknologi. OVATI™ fungerer som en vanlig takstein og er tilnærmet vedlikeholdsfri, påpeker han.

Vi kommer til en mer utførlig reportasje om Skarpnes sin solcelletakstein i magasinutgave nr. 6 av Byggfakta Nyheter

logo
Bjørn Laberg