El

Reduserer strømforbruket til belysning ved Borås Energi og Miljö AB med rundt 90 prosent

Bildet: Tidligere hentet vi inn entreprenører for å gjøre vedlikehold, noe som ville koste rundt 500 000 kroner i året. Vi anslår at kostnaden i år blir under 100.000 kroner, sier Ronny Sidenvik, energiingeniør i Borås Energi og Miljö AB. Foto: Catharina Fyrberg

Glamox hjelper Borås Energi og Miljö AB, en stor leverandør av fornybar energi i Borås, Sverige, med å redusere strømforbruket til belysning med rundt 90 prosent. Denne betydelige besparelsen på mer enn 800 000 kWh/år er nok til å forsyne rundt 130 lokale hjem med strøm i ett år, (1) og realiseres ved å erstatte selskapets eksisterende lysrør med LED-belysning og styring.

Støtter selskapets visjon

Besparelsen øker mengden fornybar energi som kan leveres til kunder i kommunen, og støtter selskapets visjon om å gjøre Borås til en sirkulær by. Borås Energi og Miljö AB er et selskap som håndterer avfall og gjenvinning, fjernvarme og vann- og avløpstjenester til rundt 115 000 mennesker i og rundt byen Borås, som ligger 62 km øst for Göteborg i Sør-Sverige. Selskapet leverer energi og oppvarming fra resirkulering av avfall, og fra biogass gjenvunnet fra behandling av avløpsslam. 

Selskapet har et kraftverk med et opplyst areal på ca. 10 800 kvm, utstyrt med fire kjeler: to for konvertering av avfall og to for konvertering av bioavfall. Inntil nylig ble anlegget opplyst av tradisjonelle lysrør. Selv om selskapet skaper energi fra sirkulære kilder, ønsket de å redusere bruken av elektrisitet slik at det kunne levere mer til kundene. I tillegg ønsket de å overholde EUs miljødirektiver som faser ut kvikksølvholdige lyskilder i hele Europa.(2)

800 Glamox i40 lineære armaturer

Etter å ha undersøkt alternativer med ulike leverandører, bestemte Borås Energi og Miljö AB seg for Glamox LED-belysning med styring. De bytter ut sine T8 lysrørarmaturer med rundt 800 Glamox i40 lineære armaturer. I varme områder over kjelene er det i tillegg fem lineære Glamox Mil G2 lineære armaturer, og i det 25 meter høye taket henger fem Glamox Cyberia Hi-Bay-lys. Disse ble valgt fordi de tåler temperaturvariasjoner fra -40 °C til 50 °C.  Armaturene er utstyrt med PIR-tilstedeværelsessensorer, og styres ved hjelp av et Glamox Wireless Radio-system som betjenes via et nettbrett. Dette trådløse lysstyringssystemet gjør det også mulig for Borås Energi og Miljö AB å overvåke armaturenes status, i tillegg til strømforbruket.

Foto: Catharina Fyrberg

Forventet strømbesparelse på 90 % og vedlikeholdskostnader redusert med 80 %

– Vi har gått fra å ha armaturene våre på hele tiden til å ha lys bare når og hvor det trengs. Det trådløse styringssystemet var enkelt å konfigurere og enkelt å bruke. Vi jobber fortsatt med å optimalisere belysningsregimet vårt. I noen områder har vi for eksempel optimalisert lysene våre slik at de i gjennomsnitt bare er på i 5 eller 10 minutter om dagen. Når det er ferdig, forventer vi en samlet strømbesparelse for belysning på rundt 90 prosent, sier Ronny Sidenvik, energiingeniør i Borås Energi og Miljö AB.

Mindre vedlikehold

– LED-armaturenes lange levetid har også ført til mindre vedlikehold. Tidligere hentet vi inn entreprenører for å gjøre vedlikehold, noe som ville koste rundt 500 000 kroner i året. Vi anslår at kostnaden i år blir under 100.000 kroner, sier Sidenvik.

– Det er givende å jobbe tett med en kunde som er så opptatt av sirkulærøkonomi. Vi anslår at Borås Energi og Miljö AB gjennom vår LED-belysning og styring vil spare samme mengde elektrisitet som årlig forbrukes av rundt 130 hjem. Dette tatt i betraktning at mange hjem i Borås bruker varme fra andre kilder. Det sier Knut Rusten, Chief Sales and Commercial Officer for Glamox Professional Building Solutions-divisjonen.

Installasjonen av belysningen har blitt tilpasset driften av anlegget. Det begynte i fjor sommer og skal stå ferdig i april.

(1) Ifølge SCB Statistiska Centralbyrån for Sverige, forbruker det gjennomsnittlige hjemmet i Sverige 20 000 kWh per år. I Borås har de fleste hjem varmtvann og varme levert av fjernvarme. Dette reduserer strømforbruket til lokale hjem til 5 000-6 000 kWh/år.

(2) EU-direktivet om begrensning av farlige stoffer (RoHS) har som mål å forhindre risikoene som elektronisk og elektrisk avfall utgjør for menneskers helse og miljøet, ved å eliminere produkter som inneholder potensielt farlige materialer, som kvikksølv i lysrør. Fra 25. august 2023 ble de mest populære lineære (T5 og T8-rør) lysrørene faset ut. Salg fra lager er tillatt til de er utsolgt, derfor behovet for å bytte til LED-belysning.

Om Glamox AS:

Glamox AS er et ledende belysningsselskap som leverer energieffektiv belysning av høy kvalitet til profesjonelle bygg i Europa og til verdens marine-, offshore- og vindmarkeder. Vår visjon er å tilby bærekraftige belysningsløsninger som forbedrer ytelsen og trivselen til mennesker. Vi er forpliktet til å oppnå Net Zero-operasjoner innen 2030.

Med hovedkontor i Oslo, er Glamox AS privateid av Triton og Fondsavanse, og er et datterselskap av GLX Holding AS. Glamox AS sysselsetter rundt 2000 fagfolk, med salg og produksjon i Europa, Asia og Nord-Amerika. I 2022 var omsetningen 3.772 millioner kroner. Glamox eier en rekke kvalitetsbelysningsmerker, inkludert Glamox, Aqua Signal, ES-SYSTEM, Küttel, LINKSrechts, LiteIP, Luminell, Luxo, Luxonic, Norselight og Wasco. For mer informasjon, se www.glamox.com

logo
Bjørn Laberg