Hovedside

Fremmer arkitektur på Nordbygg

Bildet: I Materialbiblioteket kan du la deg inspirere av nesten 3000 materialprøver. Foto: Nordbygg

NORDBYGG 2022: I år vil arkitekturen få mye plass hos Nordbygg. I løpet av de fire messedagene vil det være et eget opplegg tilpasset arkitekter og arkitektstudenter.

Det tilbys blant annet omvisninger, materialutstillinger og foredrag av arkitekter, med fokus på byggematerialer i hvert deres fremtredende prosjekt.

Omvisninger

Interessen for å besøke Nordbygg har økt blant arkitekter og i år er det stor fokus på arkitektur og materialer. Både arkitekter, studenter og andre forskrivere har mye å glede seg til på årets messe, som finner sted mellom 26.-29. april.  I løpet av de fire messedagene gis det omvisninger av Kjellgren Kaminsky Architects, som har speidet hele Nordbyggs sortiment. De veileder og presenterer sitt personlige utvalg av de mest interessante tingene på messen. Turen ender i et hav av spennende materialprøver – Materialbiblioteket. Der kan du la deg inspirere av nesten 3000 materialprøver. 
 
– Nordbyggs utstillere besitter en enorm materialkunnskap og det er eksperter på så å si alle byggematerialer. Det kan være vanskelig å vite hva man skal prioritere på messen og ganske overveldende. Da synes jeg virkelig du skal benytte anledningen til å gå på disse guidede turene som er rettet mot arkitekter, det er en god første inntreden i den store kunnskapen som er på plass, sier Tove Dumon Wallsten, prosjektleder i Swedish Architects, i en pressemelding.
 
Fire ulike materialer over fire dager 

I år er det premiere på «Arkitektens øyne på», en seminarserie hvor arkitekter holder foredrag om prosjekter med fokus på et bestemt materiale. Hver dag dedikeres et prosjekt og dets hovedmaterialer om gangen delt inn i murstein, betong, stål og tre. 
 
To materialer med stort fokus på gjenvinning er tre og stål. Josef Eder fra General Architecture og Anna Ervast Öberg fra Folkhem vil i fellesskap presentere Cederhusen i Stockholm. Et av verdens største trehusprosjekter i indre bymiljø med 245 boliger fordelt på to blokker. Et annet materiale som er gjenstand for mye forskning er grønt, fossilfritt stål. Gunnar Naess fra LINK arkitektur i Trondheim skal presentere prosjektet MS Finnmarken, Hurtigrutemuseet på Stokmarknes, som har mottatt både Norwegian Steel Award og European Steel Design Awards 2020.  
 
– Jeg tror det blir spennende å følge denne forelesningsrekken der arkitekter kan presentere byggeprosjekter fra en materialvinkel som en spesiell kvalitet i prosjektene. Det er første gang Sveriges Arkitekter sammen med Nordbygg holder disse materielle foredragene og vi håper at dette er starten på et videre samarbeid, sier Tove Dumon Wallsten.  
 
Byggkeramikk er i fokus 

Sveriges Arkitekter har sammen med Nordbygg arrangert en serie studentkonkurranser opp gjennom årene kalt «Nye øyne på». Her kan arkitektstudenter lage en besøkskafé basert på de spesifikke egenskapene til et materiale og vinneren får deretter bygget sin kafé ved inngangen til Nordbygg. I samarbeid med Byggkeramikkrådet (BKR) vil årets kafé «Tie the knot» bestå av byggkeramikk, som er vinnerkafeen fra 2020 som dessverre ikke kunne stilles ut på grunn av pandemien. 

– I forbindelse med besøkskafeen vil også alle konkurranseforslag fra tidligere år bli samlet i en utstilling. Det blir en slags materialforskning der elevene undersøkte ulike materialer i 10 år. Utrolig mange flotte forslag som jeg virkelig gleder meg til å se samlet for første gang, avslutter Tove Dumon Wallsten.  

Byggfakta vil være tilstede på årets Nordbygg, med vår frilansjournalist Odd Borgestrand.

Har du tips eller spørsmål rundt redaksjonelle vinklinger, kontakt gjerne Odd på e-post: [email protected] eller mobilnr. 90620028