Nyheter

Enighet om avtale mellom Nord-Fosen siida og Roan Vind

Bildet: Roan vindpark på Fosen

Det er oppnådd enighet i meklingen mellom Nord-Fosen siida og Roan Vind DA. Partene har inngått en avtale som ivaretar reineiernes rett til kulturutøvelse, både på kort og lang sikt. Produksjonen av fornybar energi fortsetter som i dag.

Onsdag ettermiddag ble avtalen mellom Nord-Fosen siida og Roan Vind signert av partene hos Riksmekleren i Oslo, med ledelsen i Energidepartementet til stede.

– Vi vil uttrykke stor takknemlighet overfor alle som har bidratt til at Nord-Fosen siida, staten og Roan Vind sammen har kommet til enighet. Avtalen sikrer rettighetene til reindrifta på Nord-Fosen, både nå og i framtida. Perioden som har gått fra høyesterettsdommen falt i oktober 2021 til i dag, har vært krevende, spesielt for reineierne, som vi har stor respekt for. De har håndtert usikkerheten daglig, men vært konstruktive. Deres bidrag har vært avgjørende for at vi nå har fått en løsning, som alle slutter opp om. Endelig kan alle se fremover, sier daglig leder Roger Beite Færestrand i Roan Vind.

For Roan Vinds del innebærer avtalen at produksjonen av fornybar energi på Roan fortsetter som i dag, og at selskapet betaler Nord-Fosen siida sju millioner kroner i årlig kompensasjon i hele konsesjonsperioden, ut 2043. Dersom det skal søkes om ny konsesjon etter 2043, kan det først skje om Nord-Fosen siida gir samtykke til at konsesjonssøknad kan sendes.

På samme måte som i avtalen som ble inngått for Sør-Fosen jul, legges det opp til en prosess der staten skal finne tilleggsareal for vinterbeite utenfor Fosen reinbeitedistrikt. Energidepartementet har allerede satt i gang en utredningsprosess for å identifisere mulige areal som følge av avtalen på Sør-Fosen. Utredningen utvides til å også inkludere områder for Nord-Fosen. Det tas sikte på at et areal skal kunne tas i bruk av Nord-Fosen siida vinteren 2026/2027.

Avtalen som nå er inngått innebærer etter partenes og Energidepartementets vurdering at det ikke foreligger en krenkelse av artikkel 27 i FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter. Med bakgrunn i avtalen som er inngått mellom partene, mener Energidepartementet at det ikke er grunnlag for å iverksette en omgjøring av konsesjonsvedtaket til Roan vindkraftverk. Departementet innstiller derfor videre behandling av omgjøringssaken.

Pressemelding fra Energidepartementet i anledning avtaleinngåelsen kan leses her.


Om Aneo:

  • Det nordiske fornybarselskapet Aneo ble etablert 2022, og eies av TrønderEnergi og HitecVision.
  • Mens HitecVison har gått inn med frisk kapital i det nye selskapet, har TrønderEnergi lagt sin virksomhet innen vindkraft, energiforvaltning og energitjenester, eiendom, samt en minoritetsandel på cirka 19 prosent av TrønderEnergis vannkraft, inn i Aneo.
  • Eierskapet til ca. 81 prosent av TrønderEnergis vannkraft, samt dets eierandel på 40 prosent i nettkonsernet Tensio, ligger igjen i TrønderEnergi, som skal drives som eget selskap videre.
  • Aneo har en investeringskraft på 15 til 20 milliarder kroner i første omgang.
  • Hovedkontoret ligger i Trondheim.
logo
Bjørn Laberg