INTERMAT 2024:

Utvikler betongløsninger uten sement

Bildet: Slik ser den fiske versjonen av huldekker ut, produsert uten bruk av sement, forteller markedsansvarlig Martta Valkolai i firmaet Betolar. Foto: Odd Borgestrand

Er det mulig å levere solide betongprodukter uten bruk av sement? Svaret er ja, og finske Betolar stakk av med gull i klassen bygg, anlegg og betong under INTERMATS æresprisutdelinger nettopp på grunn av sitt innovative betongprodukt.

Av Odd Borgestrand, Paris

De nordiske landene er ledende både innen elektrifisering, klimakutt og innovasjon. Det kan vi slå fast etter at Finland tok to gullmedaljer, Sverige èn gullmedalje og Norge èn sølvmedalje under INTERMATs utdeling av ærespriser i Paris.

LES OGSÅ: Innovativ maskinopplæring ga svensk gull

Finland tok gull i klassene bygg, anlegg og betong og innen jordforflytting, riving og transport. Sverige vant klassen for innovative løsninger, mens Norge kom på sølvplass i samme klasse.

Verdens laveste utslipp

– Det var Betolars geoprime-løsning for produksjon av hulkjerneplater som vakte juryens anerkjennelse, og som resulterte i en gullmedalje.  Betolars hulkjerneplateløsning produserer verdens laveste utslipp av denne typen plater, forteller en svært begeistret Martta Valkola, som leder markedsavdelingen i det finske firmaet.

Hun mener Betolar hjelper prefabrikkerte betongprodusenter med å møte etterspørselen etter lavkarbon byggeprodukter.

Bildet: Klar melding på messeveggen til finske Betolar under INTERMAT i Paris. Markedsansvarlig Martta Valkola er stolt over at hennes firma kan bidra til å redusere klimagass-utslippene i internasjonal betongindustri. Foto: Odd Borgestrand

– Huldekker er en sentral og krevende konstruksjonsløsning i betongkonstruksjon, og utviklingen av en lavkarbonløsning har tatt lang tid. Det er flott at vårt langsiktige utviklingsarbeid nå får den oppmerksomheten det fortjener, sier Betolars teknologisjef Jarno Poskela.

Store utslipp i betongindustrien

– Sement står for syv prosent av de globale karbondioksidutslippene. I Europa vil bytte til en lavkarbonløsning gi beregnede besparelser på mer enn tre millioner tonn i utslipp av karbondioksid per år, hevder teknologisjefen.

Martta Valkola sier til Byggfakta Nyheter at betongbindemidlet er hovedkilden til CO2-utslipp i hele verdikjeden. Alternative løsninger til sement er forsket på i en årrekke. De geopolymerbaserte hulkjerneplatene fra Betolar viser at det er mulig å produsere denne typen plater uten sement, med reduksjon i utslippene på inntil 80 prosent og med samme styrke som sement.

– For å markedsføre produktet innen EU må imidlertid produsentene tilsette minimum 5 prosent sement. For Martta og hennes kolleger i Betolar er dette et krav de må forholde seg til, men som de mener ikke er spesielt innovativt. Hvorfor velge det nest beste når det beste er sterkt nok, undrer hun.

– Betolars lavkarbon Geoprime betongmaterialløsning gjør det mulig å erstatte sement som bindemiddel. Løsningen er også høyaktuell for gruveindustrien, understreker Martta Valkola.

LES OGSÅ: Slår et slag for sirkulær betongindustri

Selger innovative løsninger

Betolar Plc er et finsk materialteknologiselskap som muliggjør produksjon av bærekraftig og lavkarbonbetong med Geoprime-løsningen. Selskapet ble grunnlagt så sent som i 2016, og markedssjef Martta Valkola er overbevist om at gullmedaljen vil bli en vekker også for andre selskaper som i dag er storforbrukere av sement. Betolar produserer ikke betongplatene selv, men selger innovasjonen til bedrifter innen betong-industrien.

– Betolars intelligensinnovasjon kan redusere CO2-utslippene betydelig sammenlignet med tradisjonell sementbasert betongproduksjon ved å optimalisere eksisterende produksjonsprosesser, støtte løsningsutvikling med avanserte analyser, og skape globale markeder. Betolars oppdrag er å bidra til å redusere CO2-utslipp og bruk av jomfruelige ressurser. Eksempelvis samarbeider vi med norske gruveselskaper der vi analyserer de lokale geologiske forekomstene for å utnytte disse lokalt, forklarer hun.

Betolar ble grunnlagt i 2016 og er hjemmehørende i Kannonkoski, Finland. Betolar er notert på Nasdaq First North Growth Market.

logo
Bjørn Laberg