Nyheter

Ny smittevernveiledning for varemesser

Illustrasjonsbilde: Folkeliv på Bygg Reis Deg-messe: Foto: Odd Borgestrand

I samarbeid med Standard Norge har varemessebransjen utviklet en egen smittevernveiledning. – Både utstillere og gjester skal føle seg trygge når vi åpner dørene igjen, sier Anders Skaslien i Stiftelsen Norges Varemesse.

Den nye veiledningen er skrevet på oppdrag fra helsemyndighetene og angir smitteverntiltak og -rutiner for vare- og handelsmesser. Den tar for seg blant annet generelle tiltak for godt smittevern, som avstand og renhold, og spesifikke tiltak for besøkende, arrangører, ansatte og utstillere, som registrering av besøkende, kontaktløs betaling og «enveiskjøring» i messeområdet.

Veiledningen er utarbeidet av Standard Norge i samarbeid med Bransjegruppen for store innendørs arrangementer og Sponsor- og Eventforeningen. Den er en av flere bransjespesifikke smittevernveiledninger som Standard Norge har utviklet i samarbeid med bransjene selv. Veiledningene er bygget på covid-19-forskriften og beskriver hvordan kravene til godt smittevern skal stilles innenfor et område eller en sektor. Veiledningen er tilgjengelig på norsk og engelsk.

Det siste året har det ikke vært mulig å arrangere store messer med flere tusen gjester. Anders Skaslien, direktør Expo Operation i Stiftelsen Norges Varemesse, tror smittevernveiledningen blir et nyttig verktøy når det igjen blir tillatt å arrangere messer.

– En felles veiledning vil gjøre både arrangører og utstillere trygge på hvilke rutiner de skal følge i planlegging og gjennomføring av store messer. Smittevernrutinene er godt etablert i samfunnet, men det vil alltid dukke opp praktiske spørsmål og da er denne veiledningen nyttig, sier Skaslien.

Sammen med representanter for Bygg Reis Deg AS, Compass Fairs AS, Boligmessen og Sponsor- og Eventforeningen har han deltatt i utviklingen av smittevernveiledningen. Bransjen har et sterkt ønske om å komme i gang igjen og jobber for at messer skal sidestilles med handelsnæringen hvor antallet besøkende reguleres ut fra areal og mulighet til å holde avstand.

– Vi har 40 000 kvadratmeter å ta av i messeområdet, så vi kan ta imot mange uten at avstand blir et problem. Det samme gjelder de andre store messeområdene i Norge. Bransjen er eksperter på inn- og utslipp og vi vet hvem som er gjester hos oss. Det gjør smittesporingen enklere og gjenåpningen trygg, sier Skaslien.

Arrangører som bruker smittevernveiledningen, kan bruke merket «TRYGG varemesse».

NHS C19011:2021 Norsk Hurtigspesifikasjon for smittevern for vare- og handelsmesser kan lastes ned hos Standard Norge.