Aktuelt

Saksøker polsk byggefirma

Illustrasjonsbilde: Getty Images

SVERIGE: Det svenske bygningsarbeiderforbundet (Byggnads) bringer et polsk byggefirma inn for Arbeidsretten. Nå saksøkes bedriften for over 25 millioner svenske kroner.

Ifølge Byggnads har det polske byggefirmaet vært aktivt i Sverige i lang tid, hovedsakelig i Skåne og Vest-Sverige og både som hovedentreprenør og underentreprenør. Ifølge forbundet kan det vise hvordan byggefirmaet blant annet har pålagt sine ansatte å jobbe lange arbeidsdager til lønn og vilkår som ligger langt under det tariffavtalen tilsier.

Utnytter ansatte systematisk

Virksomheten skal også systematisk ha hindret Byggnads i å gjennomgå forholdene for de ansatte ved å gjøre det vanskeligere eller nekte å utlevere kontrollopplysninger.  

– Dette er et selskap som har tjent millioner på systematisk å utnytte sine ansatte, dumpe priser og konkurrere med anerkjente selskaper. I dette tilfellet er det også et selskap som er medlem av Byggföretagen. Bransjen må ta et større ansvar hvis vi skal klare å rydde opp i byggebransjen, sier Torbjörn Hagelin, kontraktssekretær i Byggnads.

– Kommer som en overraskelse

I en offisiell uttalelse om søksmålet beklager selskapet at Byggnads har saksøkt selskapet for Arbeidsretten. Selskapet og Byggnads skal etter uttalelsen ha en løpende og positiv dialog i saken og selskapets syn er at partene vil kunne løse dette uten å belaste Arbeidsretten.

Ifølge Daniel Ślazyk, administrerende direktør i det polske selskapet, kom opplysningene om at de var blitt saksøkt som en overraskelse.

– På nåværende tidspunkt kan jeg ikke si noe mer om det . Vi er nå i kontakt med vår prosessfullmektig og entreprenørselskapene vi er medlemmer av, sier han til Byggvärlden.

Tidlig morgen til sene kvelder

Ifølge Byggnads har bedriften fortløpende og uten forhandlinger pålagt sine ansatte å jobbe både lengre arbeidsdager og flere timer i uken enn det tariffavtalen sier. De ansatte skal også ha jobbet tidlig morgen og sene kvelder uten forhandling eller kompensasjon. Bedriften skal systematisk ha utbetalt lavere lønn enn det de ansatte har krav på etter tariffavtalen. Arbeidstakere skal også ha blitt nektet helgelønn, feriepenger, reisegodtgjørelse og godtgjørelse de har krav på.

KILDE: Byggvärlden