Prosjektnyheter

Rodeo og Plus skal designe nye Sarpsborg bibliotek

Bildet: Slik kan nye Sarpsborg bibliotek bli seende ut. Illustrasjon: Rodeo arkitekter og Plus arkitektur

AKTUELLE PROSJEKTER: Konkurransen om nye Sarpsborg bibliotek er nå avgjort og vinneren er Rodeo arkitekter og Plus arkitektur med NCC som entreprenør.

Av Bjørn Laberg

I tett samarbeid vant Rodeo arkitekter og Plus arkitektur konkurransen om nye Sarpsborg bibliotek. Prosjektet er en utvidelse og transformasjon av Ove Bangs funksjonalistiske bygg fra 1930-tallet. Nye Sarpsborg bibliotek er skapt med stor respekt for eksisterende bibliotek. 

– Å utforme bibliotek er noe av det mest spennende, givende og meningsfulle man kan gjøre som arkitekt, Vi tar med oss Bangs nærmest sakrale, innadvendte og høytidsstemte biblioteksrom, og knytter dette sammen med den moderne, transparente og utadrettede nye delen som knytter seg til byen omkring, sier arkitekt og partner i Rodeo Jørn Are Vigestad Berge.

– Dette er en stor ære, og vi gleder oss til å fortsette denne prosessen sammen med byggherre Sarpsborg kommune og med NCC som entreprenør. Med lokal tilhørighet til Sarpsborg er dette et prosjekt vi setter stor pris på å være en del av. Biblioteket blir en viktig brikke i den framtidige utviklingen av Sarpsborg sentrum med sin sentrale plassering og funksjon, fortsetter arkitekt og partner i Plus, Camilla Transel.
 
– Den arkitektoniske utformingen av nye Sarpsborg bibliotek er en fortolkning av Bangs sitt eksisterende bibliotek. Volumene til den nye delen spiller på Bangs sin opprinnelige oppbygging av volumer i ulike størrelser satt sammen til en komposisjon, sier  Transel.
 
Den nye delen av biblioteket en trekonstruksjon over fire plan, der kontorene bruker erfaring fra prosjektering av andre store trekonstruksjoner og massivtre. Blant annet gjennom studentboligene for SIO på Blindern (Rodeo arkitekter med Dyrvik arkitekter) som nylig ble ferdigstilt som Norges høyeste massivtrebygg. Sarpsborg kommune ønsker seg et miljøvennlig bygg, og dette har betydd mye for utformingen, med BREEAM-serifisering og ambisiøse reduksjoner i klimagassutslipp. 

– I prosjekteringen hadde vi og med oss gode erfaringer fra Furuset Bibliotek og Aktivitetshus (FUBIAK) som siden det stod ferdig i 2016 har vært et av landets mest aktive og besøkte biblioteker. Som en av de viktigste fellesarenaene vi har her i samfunnet er det ekstra gøy å vinne konkurransen om biblioteksbygg, avslutter Vigestad Berge.

Illustrasjoner: Rodeo arkitekter og Plus arkitektur

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta SMART.