Aktuelt

Rekordstor ordrereserve for Moldjord Bygg og Anlegg

Bildet: Moldjord Bygg og Anlegg fortsetter den smått spektakulære betongjobben for Yara Glomfjord – katastrofebasseng. Foto: Edmund Ulsnæs

Aldri har Moldjord Bygg og Anlegg, med adresse Beiarn i Nordland, hatt større ordrereserve. Nærmere bestemt 300 millioner kroner.

Av Edmund Ulsnæs

– Dette er en historisk stor ordrereserve for oss. 2021 skal for alvor bli rekordåret for Moldjord Bygg og Anlegg, sier daglig leder Finn Nikolaisen.

Fem store prosjekter
– Samtidig er det en bekreftelse på at vi har tenkt riktig, i den måten vi vi har bygget oss selv opp de siste årene. Vi har veldig mange oppdrag som pågår, men rekorden kommer på grunn av i hovedsak fem ganske store prosjekter – noen med kontraktsverdi på 60-70 millioner kroner. Oppdragsgiverne er typisk privat næringsliv og industrivirksomhet, og noe er av statlig karakter, opplyser Moldjord-sjefen.

Entreprenøren har forretningsadresse på Moldjord i Beiarn, kontorhovedbase på Jensvoll i Bodø og aktivitet og ansatte i de fleste Salten-kommunene. En stor bit av rekord-ordrereserven er geografisk plassert i Gildeskål og Meløy. 

Mye Gildeskål og Meløy
– Det aller største pågående oppdraget er utbyggingen ved Salten N950 på Sørarnøy, men nå er vi også godt i gang med utbyggingen hos Helgeland Smolt i Sundsfjord. Og Coop Nordlands nye butikkbygg med leiligheter på Inndyr, ramser han opp.
Moldjord har i vinter også signert med Forsvaret i Novika – nytt lagerbygg, og fortsetter den smått spektakulære betongjobben for Yara Glomfjord – katastrofebasseng. Tidligere denne måneden ble 27-millionerjobb signert med Beiarn kommune – ny barnehage på Tollå. Renoveringen av Aspmyra Borettslag i Bodø til nær 40 millioner pågår fortsatt, og Moldjord skal gjøre betongarbeid for nær 30 millioner kroner når Statnett nå investerer i ny Salten-trafo i Sørfold.

Bildet: Daglig leder Finn Nikolaisen.

Mange vil til Moldjord
– Rekorden er ikke et resultat av tilfeldigheter – vi har jobbet hardt for å bygge opp denne porteføljen. 2020 ble en tangering av det nest beste året i bedriftens historie – vi hadde driftsinntekter på 173 millioner kroner. 2021 skal bli vårt beste år noensinne, der vi skal passere 200 millioner. Skal vi klare å utføre alt i ordrereserven uten å pådra oss døgnmulkter på noe, må vi vokse som bedrift og få flere ansatte. Da jeg begynte her i 2013, tok vi ned staben til rundt 40, for å få kontroll i en vanskelig tid. Nå er vi 85 ansatte inkludert de innleide, og flere kommer til. Vi er blitt en bedrift som legges merke til, og både arbeidstakere og nye kunder søker seg til oss, sier han.

– Vil ikke vokse for enhver pris
– Det ville ikke vært noe problem for oss å øke omsetningen til det dobbelte. Men vi har sett nok av dem som vokser fort, og deretter forsvinner fort, fordi de tar på seg prosjekter de ikke klarer å tjene penger på, understreker Nikolaisen.

M3 Anlegg-konkursen rystet Bodø i 2018, og nasjonale aktører som Skanska, Veidekke og NCC har trappet ned sin aktivitet her.

– Dette har skapt nye muligheter for oss, men vi vil ikke vokse for fort. Vi tar på oss de prosjektene som vi kan overleve på, altså tjene penger. Vi skal være en god arbeidsgiver og en attraktiv samarbeidspartner for kundene, og være med og utvikle regionen rundt oss. Da dreier det seg om hvor stor risiko man er villig til å ta. Det er ikke all vekst som er sunn vekst, avslutter Finn Nikolaisen.