Aktuelt

Multiconsult prosjekterer det nye Vikingtidsmuseet

Illustrasjon: AART Architects

I 2025 skal etter planen det nye Vikingtidsmuseet i Oslo stå ferdig. Multiconsult er med på laget som nå skal planlegge og bygge det nye museumsbygget for Statsbygg.

Vikingtidsmuseet inneholder vikingskip og samlinger fra vikingtiden, og det nåværende museumsbygget sto ferdig i 1957.

I tillegg til rehabilitering av det gamle bygget er det nå planlagt et nybygg på 9300 kvadratmeter som skal huse vikingskipene, andre gjenstander, samt restaurant, laboratorier og et forskningssenter. Nybygget er formet i en bue og knytter seg til det eksisterende museumsbygget.

Tidligere i år inngikk AF Gruppen en samspillskontrakt med Statsbygg for nybygget, og Multiconsult er nå med som rådgivende ingeniør i prosjektet. Byggestart er planlagt i 2022, med ferdigstillelse ved utløpet av 2025.

– Prosjektet er spesielt utfordrende fordi vi skal ta vare på en samling som er svært ømfintlig for rystelser og vibrasjoner. Det betyr at de tekniske løsningene som utvikles må også ta hensyn til hvordan byggefasen påvirker samlingen, sier Geir Juterud, konserndirektør i Multiconsult, i en pressemelding.

Multiconsult vil jobbe tett sammen med entreprenøren AF Gruppen for å utvikle disse løsningene. Allerede i 2016 startet Multiconsult arbeidet på det nye museet, sammen med AART architects, og har etter det vært involvert i forprosjekter.

Til sammen omfatter hele Vikingtidsmuseet nybygg og rehabilitering av til sammen 13 000 m2. Statsbygg utfører prosjektet på vegne av Kunnskapsdepartementet.