Aktuelt

Vant gigantprosjekt på Island

Bildet: Fasadeentreprenøren Staticus har ansvaret for å designe, produsere og installere 30.000 m2 fasader på det store sykehuset. Illustrasjon: Corpus 3 design group

Staticus Norge skal designe, produsere og installere fasadene til det nye nasjonale sykehuset på Island, Landspitali.

Med et fasadeareal på 30.000m² blir Landspitali det største enkeltbygget på Island. Staticus beviste at de har kompetansen, erfaringen og kapasiteten til å utføre et så stort og komplekst prosjekt, hvor de må ta hensyn til ekstreme værforhold og jordskjelv. 

Med en verdi på 47 millioner euro blir det nye behandlingssenteret i Reykjavik, Landspitali – New National University Hospital, det største prosjektet i Staticus sin historie til nå. Byggherre og oppdragsgiver er Nýr Landspítali (NLSH) og det er det islandske multidisiplinære designteamet Corpus 3 som har tegnet sykehuset. Kontrakten mellom Staticus Norge og NLSH ble signert 29. september i Reykjavik, i godt selskap med Island sin helseminister Willum Þór Þórsson. 

Nye klimatiske utfordringer 

– Det er vært en lang og spennende anbudsprosess som startet allerede i 2019. Det siste året har vi vært gjennom flere kvalifiseringsrunder helt til vi til slutt sto igjen som vinneren av konkurransen. Det er det største prosjektet i Staticus sin historie i verdi. Det er også et veldig komplekst prosjekt hvor vi har måtte ta hensyn til noen helt nye forutsetninger i forbindelse med klimatiske utfordringer, transportlogistikk og installasjon. På Island må det planlegges for både ekstreme værforhold, jordskjelv, vulkanutbrudd, og at det er en øy. Fasadene må dimensjoneres for vindlast opptil 4,5kN/m2 og vi vil gjennomføre flere tester, blant annet to jordskjelvtester for å forsikre at de tekniske kravene er ivaretatt, forteller Ellen Tidemann, Sales Manager i Staticus Norge, i en pressemelding.

Tett internasjonalt samarbeid 

Under den lange anbudsprosessen har Staticus arbeidet i tett dialog med et internasjonalt team bestående av byggherre NLSH og det multidisiplinære designteamet Corpus 3 fra Island, samt konsulentselskapet Buro Happold og advokatfirmaet Bird & Bird fra Storbritannia. 
Staticus og Corpus 3 har blant annet samarbeidet for å finne ut hvordan de tekniske hensynene skulle bli ivaretatt uten å gå på kompromiss med den arkitektoniske visjonen. 
– Vi i Corpus, designgruppen bak det nye behandlingssenteret på Landspitali i Reykjavik, er veldig glade for å ha Staticus om bord for å designe og produsere ytterveggsystemene til det største og mest komplekse prosjektet på Island til dags dato, sier Ólafur Hersisson, arkitekt fra Corpus 3 designteam.

Landspitali i Reykjavik er ikke det første sykehuset Staticus har hatt ansvar for.  
– Som fasadeentreprenør har vi mye erfaring med store sykehusprosjekter. Vi har vært ansvarlige for blant annet fasadene til Radiumhospitalet i Oslo, St Görans og Södertälje Sjukhus i Stockholm, i tillegg til Hosnord utenfor København som vi holder på å installere i disse dager. Det har gjort oss enda bedre rustet til sykehusprosjektet på Island, forteller Tidemann. 

Samler all kompetanse i eget hus 

Ellen Tidemann mener at mye av styrken til Staticus er at de har all kompetanse i eget hus, og at firmaet har en fremoverlent kultur og innovativt mindset.
– Staticus er en fullservice fasadeentreprenør som leverer hele verdikjeden fra designprosess til installasjon. Vi har over 100 ingeniører som gjør at vi samler en enorm kompetanse i eget hus. Det gjør at vi er i stand til å håndtere et så stort prosjekt som sykehuset på Island, hvor vi virkelig har blitt utfordret på å utvikle tekniske løsninger som håndterer ekstremt vær og vind på Island, avslutter hun.

Fasadelementene fra Staticus vil bli fraktet med skip og installasjonen vil pågå fra september 2023 og november 2024. Landspitali estimeres ferdigstilt i 2027. 

 

Illustrasjon: Corpus 3 design group