Nyheter

True Blue i Bergen vinner gull

Bildet: I 2020 vant White Arkitekter konkurransen om å designe bystrand og park langs Store Lungegårdsvann i Bergen

White Arkitekter har designet den splitter nye bystranden og ny Lungegårdspark i Bergen. Nylig mottok prosjektet gull i kategorien “Future projects – Leisure” i WAN Awards.

Den internasjonale prisen (WAN) anerkjenner og fremhever fantastisk design utarbeidet av innovative, visjonære og kreative arkitekter fra hele verden.

I 2020 vant White Arkitekter konkurransen om å designe bystrand og park langs Store Lungegårdsvann i Bergen. Forslaget kalt True Blue, tar utgangspunkt i vann som er et naturlig element i Bergen med sine elvemunninger, fjorder og hav i tillegg til regn såklart. Parken blir byens nye offentlige storstue med et bredt spekter av aktiviteter og rekreasjonsområder, samtidig som den tilbyr innovative løsninger for miljø- og klimatilpasning. 

Juryens begrunnelse:

«Vinneren skaper sammenhengende og overbevisende landskapsrom som balanserer områder for rekreasjon med områder for økologisk regenerasjon, som resulterer i en unik, imponerende og progressiv angrepsvinkel for et landskapsprosjekt». 

– Vi er veldig takknemlige for denne prisen! True Blue kombinerer fritid, sport og økologisk regenerasjon. Forslaget viser frem vår nordiske arv som handler om å være en del av naturen og løfter spesielt frem det blå elementet. Vi er glade for at juryen tok dette modige valget, sier Niels de Bruin, ansvarlig landskapsarkitekt i White Arkitekter, i en pressemelding.

Premisset for prosjektet er «liv i vann – liv på land» med et overordnet konsept om å forbedre vannkvaliteten i bukta. I True Blue er det lagt til rette for naturlige systemer for å rense vannet som renner inn i bukten i tillegg til undervannsløsninger som stimulerer regenerasjon av den marine økologien. Systemene er nøye utformet for å være både funksjonelle, attraktive og en kilde til læring for besøkende. Den spennende arkitektoniske tilnærmingen skaper en park som er både vakker og bærekraftig.

Bystranden strekker seg over en kilometer med tre nye bukter lagt mellom eksisterende bekkeløp. Hver bukt er ulikt programmert og danner et spennende forløp mellom urbane og blå/grønne opplevelser. Et viktig aspekt i dette forslaget er å skape noe som både er sosialt og økologisk bærekraftig over lang tid.

– Denne parken skal utformes for å vare i minst hundre år, sier Niels de Bruin avslutningsvis.

Bildet: I True Blue er det lagt til rette for naturlige systemer for å rense vannet som renner inn i bukten i tillegg til undervannsløsninger som stimulerer regenerasjon av den marine økologien. Illustrasjon: White Arkitekter

Bildet: Forslaget kalt True Blue, tar utgangspunkt i vann som er et naturlig element i Bergen med sine elvemunninger, fjorder og hav i tillegg til regn såklart. Illustrasjon: White Arkitekter