Aktuelt

Sterk avslutning på året for byggevarehandelen

Aslaug Koksvik, direktør for Virke Byggevarehandel. Foto: Virke.

Byggevarehandelen vokste med 13,9 prosent i tredje tertial 2020 sammenlignet med samme periode i 2019. Privatmarkedet dro opp veksten, med en økning på hele 23,8 prosent. Proffsegmentet hadde i samme periode en omsetningsoppgang på 8,4 prosent.

Det har vært solid vekst for byggevarenæringen i hele landet, men oppgangen var størst i fylkene Vestland, Oslo og Møre og Romsdal. På grunn av koronakrisen og strenge smitteverntiltak har mange nordmenn brukt mindre penger på reiser og andre tjenester og mer på varer. Spesielt byggevarer og nærliggende varegrupper som møbel og interiør har hatt solid salgsvekst gjennom pandemien.

– Med klar økning i salget til privatkunder har tendensen fra årets to første tertialer fortsatt ut 2020. Mange nordmenn har tilbrakt mye tid hjemme og benyttet muligheten til å gjøre arbeid på egen bolig, sier Aslaug Koksvik, direktør for Virke Byggevarehandel.

Det har også vært høy omsetning av bruktboliger, som har bidratt til at mange pusser opp eller gjør endringer på boligen i forbindelse med eierskifte.

Svake utsikter i proffmarkedet
Etter en periode med svak vekst i proffmarkedet, kom det et løft i årets siste tertial. Økningen må likevel sees i lys av at proffsalget opplevde tydelig nedgang i samme periode i 2019. Et lavere antall igangsatte boliger kan også påvirke salget til bedriftskundene negativt fremover.

– Med et høyt omsetningsnivå i privatmarkedet i 2020 og svake impulser i proffmarkedet, er det utsikter til negative vekstrater for byggevarehandelen i 2021, sier Koksvik.