Aktuelt

Rubb med spesialdesignet hall for offshore vindindustri

Bildet: En spesiallaget Rubbhall er nå på plass på et offshore-skip i Nordsjøen.

Rubb har nå laget en spesialdesignet hall for vedlikehold og reparasjon av vindturbiner til havs.

I England har Rubb UK laget en unik løsning for vedlikehold av vindturbin-blader til havs. En spesiallaget Rubbhall er nå på plass på et offshore-skip i Nordsjøen etter å ha blitt løftet på plass av en 1000-tonns kran. Hallen ble montert på land, og via kranen ble den løftet om bord til offshore-skipet som fraktet den ut til en vindturbin-park utenfor kysten av Kent i England. 

– Hallen ble spesiallaget på forespørsel fra et selskap som leverer reparasjonsløsninger for offshoreindustrien, sier eier av Rubb Industries, Finn Atle Haldorsen, i en pressemelding.

– Det aktuelle selskapet leverer løsninger for offshoreindustrien via skip, så utfordringen her var å lage en hall stor nok for vindturbiner, stående på skip. Etter tett samarbeid, ble det laget en løsning som gjør det mulig å vedlikeholde og reparere turbin-bladene ombord på spesialskipet – langt ute i Nordsjøen, forteller Haldorsen.

Rubb sin vindturbin-hall gjør det mulig å reparere turbin-bladene under tak – der de er. Ved å gjøre dette ute på stedet spares både tid og penger som vanligvis brukes til å transportere turbin-bladene frem og tilbake til land for reparasjon. 

– Med hallen fra Rubb vil de nå slippe denne transporten, og de trenger heller ikke å gjøre reparasjoner på selve vindturbinen lenger. Denne løsningen vil derfor være tryggere enn å utføre vedlikeholdsjobb i høyden, mener Haldorsen. 

Den skreddersydde hallen er 22,3 meter bred, 20 meter lang og 5,5 meter høy. Den er spesiallaget for å tåle de ekstreme værforholdene i Nordsjøen. Anlegget leveres komplett med tre 2-tons AFT-dører for å skape et klimakontrollert produksjonsområde. Med disse dørene er det plass til tre 58,8 meter lange turbin-blader. Hallen er isolert med 150 mm thermokledning. Det er installert lys sammen med et varme- og ventilasjonssystem for å sikre en stabil temperatur, og for å sikre at luftfuktigheten ikke overstiger 80 %.

Nøkkelfunksjoner:

– Ventilasjonssystem som holder stabile temperaturer på +18 – +25grader. 

– Spesiallaget for å tåle spesifikke vind- og snølaster 

– Skreddersydd for å tåle ekstreme værforhold i over 10 år

– Laget for installasjon og demontering på land 

– Thermohall – isolert hall med kraftig thermokledning 

– Tre porter på 6×6 meter 

– Belysning i henhold til gjeldende krav  

Bilder: Hallen ble montert på land, og via kranen ble den løftet om bord til offshore-skipet som fraktet den ut til en vindturbin-park utenfor kysten av Kent i England.