Aktuelt

Prisma forvandler Helsingborg havn

Bildet: Prosjektet Prisma, en WICONA elementfasade designet med 592 unike elementer, ligger i Helsingborg havn hvor en ny bydel utvikles.

I Helsingborg har Skanska bygget et kontorbygg på 11.000 kvadratmeter som kombinerer europeisk arkitektur med grønn energi.

Prosjektet Prisma, en WICONA elementfasade designet med 592 unike elementer, ligger i Helsingborg havn hvor en ny bydel utvikles. Prisma er en del av utviklingen på industriområdet og den gamle havnen.

– Det mest unike med Prisma er uten tvil fasaden, dens utforming og de store glassfeltene. Plasseringen er også unik. Prisma er en ikonisk bygning i den nye bydelen, sier Christian Westerberg, prosjektleder i Wihlborgs, i en pressemelding.

Erik Giudice Architects har tegnet bygningen med blendende glassfasader, som ligner prismer, med tanke på den milelange utsikten mot Danmark. Glassfasaden skaper en romslig atmosfære takket være lysrefleksjon fra både havet og himmelen. Gjennom glasset søker dagslyset seg helt inn til kjernen av bygningen.

– Utfordringen med prosjektet har vært å få alle detaljene rundt de store og etasjehøye glassfeltene i fasaden på plass. Logistikk var en annen utfordring. Det var kun én kombinert inn- og utgang til byggeplassen hvor alt personalet skulle gjennom, sier Christian Westerberg, prosjektleder i Wihlborgs.

Bygningen har mottatt det grønne sertifikatet «Miljöbyggnad Guld» og kombinerer sin brilliante struktur med en energieffektiv fasadeløsning og et særegent utseende. Glasset tilpasser seg klimaet, som betyr at kulde eller varme isoleres avhengig av været, samtidig som innslipp av dagslys maksimeres og skaper et harmonisk inneklima. Bygningen er dekket av 35 forskjellige plantearter som effektivt fanger karbondioksid og reduserer karbonavtrykket. Bygningen har også solcellepaneler som produserer strøm og driver ventilasjonssystemet, og avfallskverner på kjøkken forvandler matrester til biogass.

– Prisma flørter med den europeiske arkitektoniske arven, samtidig som den er et moderne eksempel på en grønn bygning. Visjonen er å bli en av Europas mest innovative byer. Fordelen ved å benytte aluminium som byggemateriale er at det er meget sterkt samtidig som vekten er lav. Med andre ord har aluminium lav tetthet sammenlignet med stål. I tillegg ruster ikke aluminium og er enkel å forme, sier Christian Westerberg, prosjektleder i Wihlborgs.

FAKTA:
Byggherre: Wihlborgs Fastigheter
Arkitekt: EGA (Erik Giudice Architects)
Produsent: STATICUS
Entreprenør: SKANSKA
WICONA-løsninger: Element solution, WICTEC EL SG

WICONA er en del av Hydro som er et fullt integrert aluminiumselskap med 35.000 ansatte i 40 land på alle kontinenter. Konsernet kombinerer lokal ekspertise, verdensomspennende rekkevidde og uovertrufne muligheter innen FoU.