Aktuelt

OBOS-prisene fortsatte opp i desember

Illustrasjonsbilde: Nordre Gran borettslag i Oslo. Foto: Thomas Bjørnflaten

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo gikk opp med 0,2 prosent fra november til desember. Det var den niende måneden på rad med uendrede eller stigene priser i hovedstaden.

En oppsummering av de siste tolv månedene viser at Oslo-prisene gikk opp med 16,7 prosent. På landsbasis steg prisene med 14,6 prosent. Den sterke veksten må imidlertid ses i lys av et uvanlig sterkt prisfall i desember 2019. På landsbasis var prisene i desember i fjor uendret.

Etterspørselen etter bruktbolig har vært stor siden i fjor sommer. I desember ble det omsatt 448 OBOS-boliger i Oslo. Det er 42 prosent flere enn gjennomsnittet for denne måneden i årene 2016-2019. Sammenlignet med desember 2019 er omsetningen opp 38 prosent. Kvadratmeterprisen var i desember 69 497 kroner i Oslo-området og på landsbasis 59 989 kroner. Andelen som brukte OBOS-forkjøpsretten i Oslo økte fra 25,5 prosent i desember i 2019 til 38,5 prosent i desember i 2020.

– Fortsatt lave renter – selv om vi skulle få en mindre renteoppgang mot slutten av året – vil trekke opp boligprisene også i år. Vaksinering og nedgang i arbeidsledigheten når vi etter hvert åpner opp samfunnet igjen og få boliger til salgs, gir også grunn til å tro at boligprisene vil fortsette oppover. Samtidig vil arbeidsledigheten fortsatt være på et høyt nivå, hvilket demper lønnsveksten. Det og en strammere boliglånsforskrift enn i 2020, vil virke prisdempende. Alt i alt taler dette for en boligprisvekst på 4 prosent på landbasis. I Oslo forventer vi en vekst på rundt seks prosent, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS i en pressemelding.

– Vi tror Oslo-prisene vil øke relativt mye på grunn av spesielt lavt boligtilbud i forhold til det demografiske behovet. Et allerede høyt prisnivå trekker i motsatt retning, sier hun.

Daglig leder Hans Anders Skjølberg i OBOS Eiendomsmeglere mener den høye aktiviteten i desember vil fortsette inn i det nye året.

– Vi spådde en sterk desember og fikk rett. Med lite annet på kalenderen fortsatte kjøpelysten fra høsten. Våre meglere solgte så godt som alt de hadde ute til gode priser. Omsetningen i desember var 28 prosent høyere enn desember 2019. Så dette ble en desember mot normalt, sier han.