Aktuelt

O-Tower – spenstig dansk arkitektur

Bildet: Den sirkulære skyskraperen O-Tower omgis av et urbant senter, parkanlegg, samt en naturlig innsjø, og vil bli plassert i byen Hangzhou. Illustrasjon: BIG

Det danske arkitektkontoret BIG har tegnet mulighetsskissen til et nytt og spenstig hovedkvarter for den kinesiske smarttelefonprodusenten OPPO. Den O-formede skyskraperen, kalt O-Tower, skal etter planen reises i byen Hangzhou.

Av Bjørn laberg / Illustrasjoner: BIG

O-Tower er en monumental konstruksjon på et område på nesten fem hektar, som vil kunne gi plass til 161.000 kvm kontorer og 68.000 kvm butikker. Fremfor alt overrasker tårnet med sin O-form. Som en symbolisering av «uendelig innovasjon», er skyskraperen designet for å «koble jorda til himmelen i en endeløs loop eller ring av evig samhold», ifølge arkitektene i BIG.

Ifølge BIG samsvarer bygningens form med designmålet til OPPO, som er en av Kinas største smarttelefonprodusenter.
– Bygget vil være en arkitektonisk manifestasjon av et OPPO-produkt: uanstrengt elegant, mens man løfter kvaliteten for innbyggerne. Teknologi på sitt beste bør være en sømløs forlengelse av livet selv, sier BIG-partner Brian Yang.

Hjørnestein i 100-årsplan

Bygningen skal også synliggjøre OPPOs overordnede visjon om å vektlegge miljø og bærekraft. Den sirkulære skyskraperen O-Tower omgis av et urbant senter, parkanlegg, samt en naturlig innsjø, og vil bli plassert i byen Hangzhou, «Future Sci-Tech City». Skyskraperen vil etter planen fungere som et ikonisk landemerke og inngangsport til forretningsområdet i bye
– Gjennom dette prosjektet vil Hangzhou bli et av de viktigste sentrene for utvikling av OPPO i Kina. Ikke bare vil O-Tower være en viktig del av OPPOs merkevareidentitet og kultur, men vil også bli det mest ikoniske landemerket i regionen, sier OPPO Senior Vice President Jin Le Qin, som kaller bygningen en hjørnestein i selskapets 100-årsplan.

«Designets enkelthet»

I tillegg til å være designet for å være et landemerke, er bygningens form ment å skape en rekke ulike etasjestørrelser, samt øke mengden naturlig lys inn på kontorene.
– Vi har forsøkt å forestille oss at OPPOs fremtidige arbeidsmiljø skal være bærekraftig på en trippel bunnlinje: økonomisk, økologisk og sosialt, sier BIG-grunnlegger Bjarke Ingels.
– Den kompakte formen, som brettes inn i seg selv, gir store fleksible etasjevarianter med tilgang til dagslys og frisk luft fra et slankt tårn. Første etasje i skyskraperen vil inneholde et offentlig rom som kobles til uteområdet. Hvert element er i seg selv flettet sammen og danner «loopen». Bygget skal være en bekreftelse på designets enkelhet, noe som er en del av OPPOs merkevare, forklarer Ingels.

Tredobbelt høyde

Bygningens underetasjer vil inneholde utstillingslokaler, konferansearealer og en kantine, mens kontoretasjene over vil ha tredobbelt høyde under den skrånende fasaden på O-Tower. Byggets fasade vil inneholde lameller for å minimere soloppheting.
Det danske arkitektkontoret BIG, som står for Bjarke Ingels Group, ble etablert av Ingels i 2005 og er nå et av verdens ledende studioer. Deres første prosjekt i Kina var den danske paviljongen på Shanghai Expo i 2010.