Aktuelt

Nå skal fremtidens Grønlikaia presenteres

Bildet: Grønlikaia er det siste utbyggingsprosjektet som gjenstår i Bjørvika

Siden april i år har 16 arkitekt team jobbet frem forslag til hvordan Fjordbyens neste store utbyggingsprosjekt, Grønlikaia, bør se ut i fremtiden. I morgen presenteres alle tegningene under Oslo arkitekturtriennale på Gamle Munch.

Våren 2022 inviterte Hav Eiendom alle nordiske arkitekt- og landskapsarkitektkontorer til prekvalifisering i et parallelloppdrag for utviklingen av Oslos nye delbydel Grønlikaia. Etter en gjennomgang av 118 søknader ble 16 tverrfaglige team valgt ut. Disse fikk bryne seg på ett av fem planlagte delområder i den kommende bydelen på Bjørvikas østside.

– Mange av de fremste arkitektene, landskapsarkitektene og teamene i Norden har jobbet i et halvt år. Nå gleder vi oss til å endelig kunne vise frem alle de gode forslagene de har kommet frem til. På den måten kan alle som bor i Oslo fortelle oss hva de mener om planene, sier Kjell Kalland, administrerende direktør i Hav Eiendom.

Stilles ut for publikum

Fra 22. september stilles alle forslagene ut i det gamle Munchmuseet på Tøyen, som en del av programmet til Oslo arkitekturtriennale. Dermed får hele Oslo mulighet til å se alle de smarte og bærekraftige løsningene jobbet ut av arkitektene. Sosial- og økologisk bærekraft har vært viktige fokusområder i utarbeidelsen.

– Forslagene som nå stilles ut viser at teamene har forstått at Hav Eiendom krever et Grønlikaia som skal by på mer mangfold, være mer tilgjengelig og inkluderende, og at fjordbyutviklingen fremover skal ta enda mer hensyn til natur og klima, sier Kalland.

– Blir en attraksjon

På området som i dag er en containerhavn, skal det snart bygges boliger, kontorarbeidsplasser, havnepromenade og service- og rekreasjonstilbud.

– Dette skal bli en attraksjon for hele byen, og et flott tilbud for alle som bor i bydel Gamle Oslo. Fremtidas Grønlikaia skal være en inkluderende møteplass for folk fra hele byen. Samtidig skal vi velge løsninger som kutter klimagassutslipp og restaurerer natur, sier Kalland.

En evalueringskomité bestående av Elin Børrud (NMBU), Iwan Thomson (Lala), Erling Dokk Holm (NMBU) og interne ressurser fra Hav Eiendom og Oslo Havn skal de neste ukene gjennomgå bidragene og anbefale konsepter og forslag som bør videreføres.

Oslo arkitekturtriennale er åpen fra 22.september til 30.oktober.