Aktuelt

Nå kommer kortbetaling for elbillading

Bildet: Det er i første omgang nye ladestasjoner som vil utstyres med betalingsterminaler. I takt med at eldre ladestasjoner byttes ut og oppgraderes vil også disse få betalingsterminaler.

Elbilister som lader hos Recharge skal få betale med kort. Selskapet blir den første av de store, norske ladeoperatørene som tilbyr kortbetalingsterminaler på sine ladestasjoner.

Tirsdag 22. november holder Stortinget høring om kortbetaling på ladestasjoner, et tema som har engasjert elbilister lenge.

– Kortbetaling på ladestasjoner er faktisk mer teknisk utfordrende enn mange tror, men vi har testet ulike systemer med suksess i en tid nå. Det er gledelig at forsøksperioden har vist at vi vil kunne rulle ut kortbetalingsterminaler på flere ladestasjoner fra neste år, sier næringspolitisk leder Stian Mathisen i Recharge.

Mathisen forteller om en bransje i rask og kraftig endring.

– I starten var det kun teknologientusiastene som kjøpte elbiler. De ønsket i stor grad nye teknologiske betalingsløsninger, som app. Det ønsket tok vi hensyn til. Siden har vi sett en elbilrevolusjon og nå er åtte av ti solgte nybiler elektriske. Det er jo fantastisk, men samtidig har det ført til endrede behov og ønsker fra elbilistene. Nå vil mange betale med kjente løsninger som kort, og det lytter vi naturligvis til, sier Mathisen.

– Norge er best i verden på elbil. Ingen andre har fått til det vi nå får til i personbilmarkedet. Det er vanvittig spennende, men gir også noen utfordringer. Det er som å seile ut på havet uten kart og kompass. Vi har ingen å lære av når det gjelder å bygge store ladenettverk, for her er det vi som leder utviklingen. Vi er derfor svært opptatt av å utvikle oss i tett dialog med elbilistene og deres erfaringer, sier han.

Det er i første omgang nye ladestasjoner som vil utstyres med betalingsterminaler. I takt med at eldre ladestasjoner byttes ut og oppgraderes vil også disse få betalingsterminaler.

– Vår første prioritering er å sikre at det bygges så mange nye ladestasjoner som mulig, for behovet er prekært. Vi er glade for at vi nå har funnet en god måte å implementere kortbetaling på ladestasjonene uten at det går utover utbyggingstakten, sier Mathisen.