BYGGEDAGENE 2023: Mangfold og inkludering er en viktig del av rekrutteringsstrategien. Ønsket om en mer mangfoldig virksomhet bør være en viktig driver for alle bransjer, inklusiv bygg- og anleggsbransjen. Derfor ble dette satt på agendaen under Byggedagene i Oslo i dag.
Av Odd Borgestrand
Sumeet Singh Patpatia er siviløkonom og leder i dag mangfolds- og inkluderingsarbeidet i Schibsted-konsernet. Han vokste opp på Bogstad på Oslo vest og har med sin indiske opprinnelse en allsidighet som etnisk norske ikke har.
Både observatør og aktør
– Menn med turban og skjegg blir gjerne klassifisert som terrorister, og derfor har det vært krevende å stå fram som sik fram til jeg ble sett som den jeg var som soldat i Forsvaret på Kolsås.
Mangfoldskompetanse er et fag der man kan være både observatør og aktør innen dette feltet, mente Sumeet Singh Patpatia.
Selskaper lever i stadig endring, og da må de forstå endringene blant eksisterende og nye kunder. Derfor er ulik kompetanse og erfaring så viktig for ethvert selskap. Den beste måten er å ha medarbeidere som er «sensorer» for å fange opp trendene i samfunnet, mente han.
Mangfold fra alle kulturer
33 prosent av innbyggerne i Oslo har tverrkulturell bakgrunn. Hver femte person i Norge har immigrasjons-bakgrunn. Hver sjuende person er pensjonist.
– Dersom vi rekrutterer fra kun ett segment får vi ikke de beste inn i konsernet vårt. Vi må søke talenter ut fra vårt mangfold og fra alle kulturer. Vi søker rett og slett mangfoldskompetanse. Shibsted skal være et selskap der alle skal trives i mangfoldet, og på den måten kan konsernet også utvikle seg videre, mente han.
Endringsledelse i kompetansehus
– Mangfold er en viktig del av en langsiktig strategi hos oss, men dette kommer ikke av seg selv, fortalte Kine Kjærnet, leder av inkluderings- og mangfoldarbeidet i KPMG, et av de ledende kompetansehusene som tilbyr tjenester innen revisjon, rådgivning, skatt og avgift.
– KPMG har i dag 16,4 prosent kvinnelige partnere på ledernivå, og det er dette vi ønsket å gjøre noe med, sa Kjærnet.
Hun fikk med seg toppledelsen, som lærte mye om mangfold. Mangfold handler om kjønnsbalanse, etnisitet, kjønnsidentitet, legning, livsfaser, alder, språk, utdannelse, funksjonsgrad og geografi.
Vi må være proaktive
Det ble innført møteforbud mellom kl. 16.00 og 19.00 i bedriften, nettopp for å sette av kjernetid til eksempelvis småbarnsforeldre. Hun understreket viktigheten av mangfold og inkludering som en del av virksomhetsstyringen. I KPMG var det jevnt over menn som fattet de fleste beslutningene. Derfor er det nå utarbeidet egne handlingsplaner for økt bevissthet på dette området, både blant ledere og ansatte.
– Vårt mål er å være proaktive når det gjelder mangfold og inkludering, benytte ulike tankesett og perspektiver og vedsette det enkelte unike individ, i tillegg til å oppfordre til modig og bevisst ledelse, fortalte Kine Kjærnet.
Behov for mangfold
Konsernsjef i Backe AS, Eirik Gjelsvik, mener byggenæringen har behov for mangfoldet. Kun to prosent av kvinnene ute på prosjektene er kvinner, og dermed rekrutterer bransjen bare fra halve befolkningen.
– Ut fra et verdigrunnlag blir vi bedre bedrifter med et mangfold av medarbeidere. Byggebransjen består av totalt 30 fag, og jo større mangfold jo bedre beslutninger, mente konsernsjefen. Han mente det har skjedd en positiv holdningsendring til integrering og inkludering i bransjen. Dette krever tilpasning for de som jobber i byggebransjen, men det enkle er å fjerne alt av diskriminerende art, mente Backe.