Aktuelt

Fra sjømat til sjøhus i idylliske Engelsviken

For de som er glad i sjø og natur har Engelsviken Sjøhus alt man forbinder med det gode liv. Med sjø, båt og friluftsområder rett utenfor boligen. Foto: Odd Borgestrand

Det har tatt 14 lange år å realisere drømmen om Engelsviken Sjøhus utenfor Fredrikstad. Det tyder på utholdenhet hos ekteparet bak prosjektet, Lars Sigvart Gran Andersen og kona Inger Andersen. Sammen eier de Engelsviken Eiendom AS.

Av Odd Borgestrand

Andersen var daglig leder og fjerde generasjons eier av Engelsviken Canning, som gjennom 150 år har produsert og solgt reker, krepsehaler og andre godbiter fra havet. For å slippe toll på salg til EU har Engelsviken Canning lagt ned reke- og sjømatproduksjonen i Norge og flyttet til Skagen, lengst nord i Danmark. Andersen fikk omsider tillatelse til å rive de gamle fabrikklokalene og bygge leiligheter på brygga.

Prosjektet til drøyt 200 millioner kroner skal romme 3.700 kvadratmeter bolig, 400 kvadratmeter næring og har en salgspris på rundt 60.000 kroner pr. kvadratmeter.

37 leiligheter på brygga
Lars Sigvart Gran Andersen, som har nådd den anselige alder av 74 år, har drevet Engelsviken Canning i nærmere 50 år. Etter at hermetikkfabrikken la ned sin virksomhet på stedet i 2010 ble det fortgang i arbeidet med bolig- og bryggeprosjektet Engelsviken Sjøhus. Boligprosjektet består av 37 leiligheter i størrelser fra 68 til 161 kvadratmeter. Alle leilighetene har to garasjeplasser i det som må være et av landets flotteste garasjeanlegg.

– Vi er glade for godt og konstruktivt samarbeid med Fredrikstad kommune. Utfordringen har vært å få byggetillatelse innenfor 100 meters beltet, der Fylkesmannen hadde behov for solid og langvarig saksbehandling. Da det ble åpnet for lignende prosjekter på Vestfold-sida snudde Fylkesmannen i Østfold også, og da kunne vi realisere dette flotte prosjektet, forteller Andersen til Byggfakta.

Utbygger Gran Andersen, som er spesielt stolt over bryggeområdet. – Jeg tror ikke du finner maken i hele landet, sier han. Foto: Odd Borgestrand.

Fritidsbolig og primærbolig
– Nå er det blitt sjøhus som både kan være primærbolig og fritidsbolig. For oss som utbyggere er det flott at den store majoriteten av boligkjøpere ønsker å bo her hele året. Jeg tror ikke du finner maken i hele landet, sier han.

Noen vil nok hevde at det er et stort minus at leilighetene ikke har kveldssol, men beboere som har kjøpt seg inn mener de får mer enn nok sol gjennom døgnet. Morgensol inn på terrassen er heller ikke et minus, kunne en av beboerne slå fast.

Byggherre er Engelsviken Eiendom AS og som arkitekt ble valgt Strategic Lab for Architecture and Building AS. Prosjektet er utført i form av styrt totalentreprise med Asker Entreprenør AS som totalentreprenør. Det er Studio Gran Interiørarkitekter som står for interiøret i leilighetene. Arkitektkontoret består av tre interiørarkitekter og har kontorlokaler i Fredrikstad. 

Bor i naturens eget kunstverk
– Det er ikke mange steder man kan bo så nær vannet som ved nye Engelsviken Sjøhus.  Alle som bor i Engelsviken liker seg her, sier Lars Sigvart Gran Andersen.

I reklamen for Engelsviken Sjøhus blir det hevdet at man bor midt i et kunstverk som endrer seg hver eneste dag. «Utsikten fra stuevinduet vil være i konstant endring. Når sola stråler, båtene tøffer forbi og barna fisker krabber fra bryggekanten. Eller uværet herjer, regnet pisker på ruta, og bølgene står høyt. Det blir i alle fall aldri kjedelig», hevdes det!

– Engelsviken er helt perfekt i mine øyne. Havet, rekebåtene, saltvannslukta, folka. Det er så mange gode ting med å tilbringe livet sitt her ute, forteller han og får hundre prosent tilslutning fra anleggsleder Yngvar Olsen i Råde Graveservice AS, som også bor i Engelsviken.
Engelsviken er fortsatt en aktiv havn, der reketrålerne går ut tidlig om morgenen og kommer inn på sen ettermiddag, ofte med gode fangster. Her er en innbydende fiskebutikk og Engelsviken Brygge er nærmest verdenskjent for sin fiskesuppe. Folk kommer langveisfra for å få en kulinarisk opplevelse.

Inspirasjon fra tradisjonelle sjøhus
Strategien bak dette prosjektet har vært å skape boliger på brygga, samt å la stedets flotte kvaliteter og historie få lov til å bli synlig gjennom arkitekturen. Bygningene henter inspirasjon fra tradisjonelle sjøhus, og disse formene har blitt tolket og gitt et moderne uttrykk.  

– Beliggenhet og utforming muliggjør boliger som har direkte kontakt med brygge og hav.  Her får man rett og slett hus og hytte i ett. Vi ønsker at prosjektets arkitektur skal kunne bidra til å forsterke stedets identitet samtidig som det tilfører noe nytt og spennende i Engelsviken, sier Gran Andersen.

Anleggsleder Yngvar Olsen i Råde Graveservice har fulgt prosjektet siden den fysiske oppstarten for to år siden, og syns de nye sjøhusene tar seg godt ut i sundet i Engelsviken.  Her har Råde Graveservice sprengt ut nærmere 18.000 kubikk med fjell. Videre er det boret stålrør ned til fjell, slik at alle sjøhusene står solid på fjellgrunn. Bryggeområdet er sikret gjennom solide peler, og framstår som imponerende både i størrelse og utforming.

– Det meste av de arbeidene som blir utført av Råde Graveservice på prosjekter av denne typen er ikke synlig, men det er like fullt helt avgjørende for sluttresultatet, slår Yngvar Olsen fast. 

Stolt over splittsprengt fjellvegg
– De mest synlige arbeidene utført av oss er på baksiden av sjøhusene. Her er det etablert et prakteksemplar av en fjellvegg som ble sprengt ut for å sikre tilgang for brannbiler.

Fjellveggen er spesiell fordi den er såkalt kontur- eller splittsprengt. Det er boret en søm med 30 cm avstand og sprengt med detonerende lunte kombinert med små mengder dynamitt. Resultatet er vi stolt over, sier Olsen.

Grøntarealene i prosjektet er samlet i 82 store blomsterkasser, som også danner «tomtegrense» mellom de ulike leilighetene. Det er også plantet villvin og andre klatreplanter langs hele den lange fjellveggen på baksiden av sjøhusene. Dermed blir det etter hvert en fargesprakende vegg i bakkant.

– Råde Graveservice har levert varene i dette prosjektet, og for oss er det ekstra stas at en lokal entreprenør med ansatte fra området har bidratt på en god måte, sier Lars Sigvart Gran Andersen, som også gir kreditt til totalentreprenøren Asker Entreprenør og alle aktører som entreprenørselskapet har hyret inn for å gjennomføre det unike oppdraget.