El

Fornyer strømsikkerheten på Finnlines sine skip

Bildet: Nå skal Eaton oppgradere skipenes nødstrømkapasitet i form av UPSer (uninterruptable power system) til moderne og langt mer effektive modeller.

Eaton skal oppgradere UPS-systemene på Finnlines sine skip for å styrke strømforsyningen til havs.

Finlands nordlige beliggenhet gjør landet avhengig av sjøtransport. En av de viktigste aktørene for Finlands forsyningssikkerhet er skipsrederiet Finnlines. Alt fra legemidler, maskiner, komponenter og andre varer importeres og eksporteres til europeiske markeder med Finnlines’ skip via deres omfattende rutenettverk.

Energistyringsselskapet Eaton leverer Finnlines’ skip med sikkert strømforsyningsutstyr som er avgjørende for driften til rederiet. Nå skal Eaton oppgradere skipenes nødstrømkapasitet i form av UPSer (uninterruptable power system) til moderne og langt mer effektive modeller.

Oppgraderer til nyere UPS-modeller

Eaton og Finnlines rapporterer at dette vil beskytte utstyr og systemer mot strømbrudd i enda større grad, og kunne levere reservestrøm ved behov.

– Vi har designet våre marine UPS-løsninger slik at de ikke nødvendigvis er avhengige av eksterne komponenter. Det nye utstyret krever dessuten betydelig mindre installasjonsplass enn det opprinnelige utstyret, og skaper mindre støy. Det er særlig relevant i skipenes kontrollrom, sier Jon Helsingeng, som er nordensjef for Eaton.

Kompleks prosess

Utbytting av et UPS-system under et kort opphold i havn er ingen enkel operasjon. Det innebærer å demontere og fjerne det gamle systemet, før det nye systemet installeres mekanisk, elektrisk og fysisk. Mannskapet må også bli opplært i hvordan de skal bruke systemet.

– Noen av installasjonene vil utføres mens fartøyene ligger til kai for vedlikehold, mens andre vil bli gjort i løpet av et par dager i opplag i havnen. Prosessene krever nøye planlegging og tett kommunikasjon mellom Finnlines, entreprenøren og Eaton for at det ikke skal bli kostbare tidsoverskridelser eller uforutsette utfordringer, forklarer Helsingeng.

Hvert skip har seks UPS-systemer. Så langt har Eaton og Finnlines planer om å bytte ut UPS-systemene på ti av totalt 22 skip innen 2028.

Reservestrøm avgjørende for driften

Samarbeidet mellom Finnlines og Eaton begynte tilbake til sommeren 2021, med første utstyrslevering i desember samme år.

– Eaton har vært en velkjent partner for oss siden da, og vi har også brukt UPS-systemene deres på skipene våre tidligere. Reservestrøm er viktig for en sømløs drift av skipene våre, sier Thomas Doepel, Executive Vice President i Finnlines.

Reservestrømsystemet beskytter utstyr og systemer mot strømbrudd, og gir reservestrøm i tilfelle den primære energikilden ikke er tilgjengelig. Samtidig gjør systemet det mulig å stenge ned kritiske systemer på en kontrollert måte.

UPS forbedrer også strømkvaliteten slik at spenningsfall og overspenninger ikke skader sensitivt elektronisk utstyr. Eaton er en ledende leverandør av UPS-reservestrømsystemer og avbruddsfrie strømforsyningssystemer.

logo
Bjørn Laberg