Aktuelt

Et lysende eksempel

Anders Bashev, Signify, Lasse Sund, prosjektleder NTE Elektro og Marit Gystøl, leder bærekraft i NTE.

Mange snakker om bærekraft. Levanger kommune gjør noe med det. I den nye avdelingen i Momarka barnehage kommer alt lyset fra 3D-printede lysarmatur laget av resirkulerte CD-er og DVD-er.

– Vi jobber for at kommunen skal bli sertifisert som Miljøfyrtårn, forteller Håvard Heistad, som er enhetsleder i teknisk enhet i Levanger kommune. – Det å velge resirkulerte produkter, er en viktig brikke i dette puslespillet.

Gode råd
Miljøhensyn var også grunnen til at kommunen valgte å rehabilitere det eksisterende bygget fremfor å rive det ned og bygge helt nytt. NTE på Levanger ble valgt som leverandør på alt det elektriske arbeidet – og det var de som foreslo for kommunen at de skulle velge utradisjonelt når det kom til lysarmatur.

Sammen med Anders Bashev fra belysningsleverandøren Signify gikk Lasse Sund, som er prosjektleder i NTE, til Levanger kommune og anbefalte dem å tenke nytt rundt lysarmaturene.

– Vi ville rett og slett tilby mer enn det som sto i kravspek-en fra kommunen, sier Lasse.
– Vi er veldig glade for at Levanger vil være med som foregangskommune på bærekraftige løsninger på lysfronten. De 3D-printede LED-lysarmaturene er med på å senke klimafotavtrykket til kommunen.

3D-printing gir miljøfordele
Armaturene Levanger kommune har valgt, er produsert av Signify og er laget av resirkulert polykarbonat; en termoplast med eksepsjonell holdbarhet.

– 3D-armaturene veier 35 % mindre enn konvensjonelle lysarmatur, og er produsert i Nederland, forteller Anders Bashev, som er belysningsrådgiver i Signify. – Det gir lavere utslipp når produktene produseres og sendes til kunden.

Og det er ikke bare transporten som gir lavere C02-avtrykk. Siden armaturene er laget av resirkulerte materialer, har de opp mot 50 % lavere karbonavtrykk enn tradisjonelle armatur.

Kvaliteten på 3D-armaturene er god, og levetiden kan ofte være lengre enn for konvensjonelle armatur. I tillegg er de designet etter sirkulærøkonomiske prinsipp, som betyr at det fins reservedeler hvis noe skulle gå i stykker. Etter endt levetid kan 86 % av hvert enkelt armatur gjenbrukes igjen.

– Vi bruker mindre energi i hele produksjonslinja, og det gir resultater, mener Anders.

Still krav til oss!
– Bærekraft er grunnleggende for oss i NTE, og vi er opptatt av å tilby smarte og innovative løsninger til kundene våre, forteller Marit Gystøl; leder for bærekraft i NTE.
– Utviklingen i elektronikkbransjen skjer i et rasende tempo, og vi kan ikke forvente at alle holder seg oppdaterte på alt det nye. Derfor er det viktig å velge en leverandør som vet hva som fins på markedet og som leverer det lille ekstra.

Lasse er enig.
– Det er en selvfølge for oss i NTE å bidra der vi kan. Vi vil gjerne levere løsninger som er mer miljøvennlige, og vi ser gjerne at både offentlige og private aktører stiller enda tøffere krav til leverandørene.

Den nye avdelingen i Momarka barnehage skal stå klar til bruk etter sommerferien. Da flytter tre av de seks avdelingene inn i det nyoppussede bygget.

– Det blir en ny verden for både barna og de ansatte, sier Asbjørn Eriksen fra Levanger kommune, som er prosjektleder for barnehagen i Momarka. – Vi er veldig glade for at NTE og Signify foreslo de 3D-printede lysarmaturene, og håper vi i kommunen kan være med og dra bransjen over i en mer bærekraftig retning.