Aktuelt

– Et digitalt sprang på overtid

Illustrasjonsbilde: Getty Images

KRONIKK: – Det er ingen grunn til å mystifisere overgangen til skybaserte tjenester.

Av Nicholas Klokholm, Autodesk Construction Solutions – Distriktssjef for Norden, DACH, Frankrike, Italia Spania og Øst-Europa 

Digitalisering i Norge er i verdensklasse, men byggebransjen skiller seg ikke ut som en digital pioner her i landet, eller noe annet sted i verden for den saks skyld. Etter pandemien, og med økning i arbeid fra lokasjoner borte fra byggeplassene, er det likevel en gryende interesse for skytjenester blant selskaper i bransjen. Mange lurer på hva de beste måtene er for å lagre, behandle og dele informasjon. Interessen er økende, men det er også usikkerheten.

I komplekse byggeprosjekter er bruk av teknologi, og spesielt skytjenester, avgjørende. Dessverre opplever mange selskaper skyteknologi som vanskelig. Misforståelser, eller lite utbredt kunnskap, er årsaker til at beslutninger om videre digitalisering utsettes. Spesielt er det spørsmål knyttet til informasjonssikkerhet som skaper bekymring.

Når det gjelder datasikkerhet er det naturligvis alltid viktig å være forsiktig. Samtidig er det slik at leverandører av nettskytjenester hele tiden jobber hardt for å sikre at viktige bedriftsdata forblir trygge, uansett hva som skjer. Selv ved ulykker lagres all data sikkert og sikkerhetskopieres i skyen, slik at prosjekter kan fullføres innenfor rammene av avtalte tidsplaner.

Takket være rollebasert lisensiering tillater skytjenester brukerlister, som enkelt kan endres etter hvert som organisasjonen endres og vokser. Tilgangsrettigheter til prosjektdata er dermed enkle å administrere. Andre fordeler som taler for skytjenester inkluderer økt hastighet og forbedret arbeidseffektivitet. I et skymiljø sparer både teamene og eksterne prosjektpartnere mye tid siden data kan nås fra hvor som helst og når som helst. I tillegg sørger skybasert samhandling til at en større åpenhet introduseres i prosjektene. Et annet viktig argument er at man slipper hyppige bytter mellom forskjellige programvarer, samt kostnadskrevende vedlikehold av lokale servere.

Så hvordan kommer man i gang med overgangen? Min erfaring er at det er enklere å finne den beste løsningen for selskapet ved først å liste opp forretningsbehov og deretter sammenligne ulike tjenesteleverandører. Underveis bør man være spesielt oppmerksom på informasjonssikkerhet, som beredskap, datakryptering og brukernes personvern. Et annet tips er å se etter ISO-sertifikater, som vil gi en god indikasjon.

Overføring av data til skyen er alltid en stor oppgave for et selskap, uansett om man er en liten eller stor bedrift. Men mitt hovedpoeng er at denne digitaliseringsprosessen ikke bør fryktes eller kompliseres unødvendig. Alt tatt i betraktning er det en smart beslutning, og en overgang som kan gjøres like smertefritt for aktører i byggebransjen som i alle andre bransjer.