Aktuelt

Entra og Linstow kjøper ut Bane NOR Eiendom fra OSU

Bildet: Barcode fra sporområdet med gangbroen Akrobaten. Foto: Sune Eriksen

Bak satsingen på byutvikling i Bjørvika står Oslo S Utvikling (OSU). Nå kjøper Entra og Linstow ut Bane NOR Eiendom sin eierandel for 950 millioner.

Samtidig gjøres det klart for 800 nye boliger, handel, serveringssteder og kulturattraksjoner ved fjorden i Bjørvika, til glede for beboere og besøkende.

Bjørvika utvikles til å bli et hjem for til sammen 10 000 mennesker. Stedet fylles av næringsaktivitet, besøkende, beboere og et mangfold av kulturtilbud, spisesteder og aktiviteter ved sjøkanten.

– Bjørvika er Oslos sentrums mest sentrale og attraktive sted å bo. Vi fortsetter vårt eierskap i OSU for å være med å utvikle området til glede for byen, de som allerede bor i Bjørvika og de som i fremtiden skal kjøpe leilighet her. Dette er landets mest interessante boligprosjekt for øyeblikket, sier Per Mortensen, konsernsjef i Linstow, i en pressemelding.

Det kan Sonja Horn administrerende direktør i Entra si seg enig i.

– Bjørvika er etablert som et attraktivt sted å bo, leve og jobbe og det er gledelig å se hvilket yrende liv som har vokst frem i denne delen av byen i takt med utviklingen av nye kulturtilbud, spisesteder og aktiviteter ved sjøkanten. Som byutvikler ønsker Entra å fortsette arbeidet hvor vi opprettholder vår aktive rolle i videreutviklingen av området, sier Horn.

Takker for laget

Samtidig takker Bane NOR Eiendom AS for et godt og skapende samarbeid. I 2001 etablerte de OSU sammen med Linstow, Entra kom med fra 2004.

Blant resultatene er Barcode-området, bestående av 12 bygg med 150 000 kvadratmeter kontorareal, 399 boliger og 12 500 kvadratmeter med butikk- og restaurantlokaler. Barcode har fått nasjonal og internasjonal anerkjennelse og priser for sin arkitektoniske utforming.

– Vi er stolte over å ha vært med på en slik utvikling, midt i hjertet av Oslo sentrum. Nå er det meste av by- og knutepunktutvikling i nærheten av Oslo S ferdigstilt og tiden er derfor inne for å takke for laget og konsentrere oss om nye, spennende oppgaver i vårt arbeid med å utvikle knutepunkt, sier administrerende direktør Jon-Erik Lunøe, i Bane NOR Eiendom.

Bygger en ny bydel

Han trekker frem de store endringene som har skjedd i Bjørvika de siste årene:

– Dette var en trafikkmaskin, nå reiser det seg en ny bydel ved fjorden. Vi ønsker OSU lykke til i det videre arbeidet, sier Lunøe.

Fakta – Utbyggingen av Bjørvika og Oslo S Utvikling (OSU):

• I 2000 vedtok Oslo bystyre at store deler av byens havneområder skulle bygges om til boliger, kontorer, butikker, serveringssteder og kulturattraksjoner.

• I 2000 avtalte Linstow AS og NSB Eiendomsutvikling AS (nå Bane NOR Eiendom AS) utvikling av området gjennom selskapet Oslo S Utvikling (OSU). I 2004 kom Entra ASA inn på eiersiden, slik at OSU siden har vært eiet av Entra ASA, Linstow AS og Bane NOR Eiendom AS.

• Linstow AS og Entra ASA kjøper nå ut Bane NOR Eiendoms aksjer i OSU.

• Bjørvika er det største delområdet i dette Fjordby-prosjektet og det største byutviklingsprosjektet i Norge i nyere tid.

• OSU utvikler både nærings- og boligbygg og skal utvikle 380 000 kvm av det totale 900 000 kvm eiendomsarealet i Bjørvika. Selskapet selger kontorer og boliger etter hvert som de ferdigstilles.

• OSU har allerede bygd Barcode-området som består av 12 høyreiste bygninger med 150 000 kvm kontorareal, 399 boliger og 12.500 kvm retail-lokaler.

• Et ledd i planene er utviklingen av Bispevika med nye bedrifter, restauranter, kulturtilbud samt ca. 800 nye boliger, som OSU estimerer er ferdig utbygget i 2026.

• Totalt skal det bo og jobbe rundt 30 000 mennesker i Bjørvika