Nyheter

Byggedager med både optimisme og alvor

Bildet: En engasjert og optimistisk Petter Stordalen fikk æren av å sette tonen under åpningen av Byggedagene 2023 i Oslo i dag. Foto: Odd Borgestrand

BYGGEDAGENE 2023: Hotellkongen Petter Stordalens opp- og nedturer var «oppvarmingen» under åpningen av Byggedagene 2023, der han fortalte om gjeld på 17 milliarder og avkastning på bedriftskulturen i egne selskaper. Det ble et vekkelsesmøte med fokus på framtidsmuligheter for næringen.

Av Odd Borgestrand

– Kriser slutter, og det er viktig å være bevisst på hva man vil være under og etter krisen, mente Stordalen.
Nå lanseres Strawberry, som er hotellkongens nye univers av magiske opplevelser.
– Vi selger ikke hotellsenger, men opplevelser, understreket Petter Stordalen. Han mente han også var den som bygde mest under pandemien og framsto nærmest som byggebransjens frelser i en åpningssekvens som nærmet seg et vekkelsesmøte før han forlot den store scena på hans eget hotell, Clarion Hotel The HUB, i Oslo.

Skal bygge et moderne Norge

Administrerende direktør Nina Solli i Byggenæringens Landsforening mente det var viktig å holde fast ved samfunnsoppdraget, nemlig å bygge det moderne, bærekraftige Norge.
– Byggenæringen har unike muligheter til å lede an i det grønne skiftet, og skape arbeidsplasser og velferd. Da må vi ha forutsigbarhet i forhold til økonomi, klima og tilgang på kompetanse, understreket hun.
Hun tegnet et dystert bilde av de nærmeste årene, og bedre blir det ikke bedre når Staten gir gass i nedoverbakke. Hver femte bedrift i byggenæringen planlegger å permittere de neste tre månedene.
Samtidig rammes næringen av økte skatter og avgifter.

– Nå er vi redd for å miste fagfolkene våre, – de som skal bygge grønn infrastruktur. Derfor er det viktig at Staten og fylkeskommunene gir oss forutsigbarhet.
Hun understreket også forutsigbarhet i klimapolitikken. Byggenæringen står for 20 prosent av klimautslippene, og dette skal reduseres med 55 prosent fram til 2030.

Bildet: Administrerende direktør Nina Solli i BNL tegnet et dystert bilde av situasjonen i byggenæringen, og mente Staten gjorde vondt verre med sine innstramminger og økte skattekrav. Foto: Odd Borgestrand
Må ta de tøffe valgene

– Vi står foran et formidabelt skippertak. De tøffe valgene må tas nå, understreket hun videre.
– Byggenæringen er positiv til et klimapartnerskap med myndighetene, og da må verktøykassen utvides og vi trenger nye rammevilkår som gjør det lønnsomt å investere i grønne løsninger. Et godt partssamarbeid er av avhengig av forpliktene for alle parter. Vi må også sikre oss kvalifisert arbeidskraft. Strømmen av arbeidsinnvandrere vil snu når krigen i Ukraina er over. Derfor må vi satse enda sterkere på rekruttering. Sju av ti medlemsbedrifter i BNL trenger flere lærlinger. Skoletilbudet må dermed tilpasses behovet i vår næring, og det må satses enda mer på unge jenter. Vi er det gode valget, og vi kan skape verdens beste fagarbeidere, sa Solli, som dermed fortsatte vekkelsestonene i åpningssekvensen.

Uforutsigbarhet i næringen

Hun var bekymret for situasjonen som oppstår når det nye innleieregelverket trer i kraft om ni dager.

– Byggenæringen ba om gode overgangsordninger, uten at vi ble hørt. Vi mener dette er et stort feilsteg av myndighetene. Vi vet heller ikke hvor lenge dette midlertidige innleieforbudet skal gjelde. Det gir uforutsigbarhet i næringen. Selv om vi står i flere kriser samtidig må vi sikre en lønnsom, kompetent og grønn byggenæring som vi kan bygge våre liv på, avsluttet hun.

Byggfakta følger Byggedagene i Oslo.