Aktuelt

Begeistret for Villa Grandes nye tilbygg

Bildet: Kommunalminister Nikolai Astrup (H) og kunnskapsminister Guri Melby (V) fikk se Villa Grandes nye tilbygg for første gang torsdag 24. juni. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

På Bygdøy i Oslo får Holocaustsenteret fremover langt større rom til utstillinger. Nå har to statsråder fått se Statsbyggs ferdigstilte nybygg for første gang.

Kommunalminister- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) og kunnskapsminister Guri Melby (V) besøkte historiske Villa Grande torsdag 24. juni for å se det nye tilbygget. Begge likte svært godt det de så.

– Det er svært gledelig å se resultatet av det nye bygget, som er godt tilpasset omgivelsene ved fredede Villa Grande. Holocaustsenteret kan nå ta i mot flere besøkende, og vil være bedre rustet i kampen mot hat og ekstremisme, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H).

– Med over 8 000 elever på besøk hvert år, gir Holocaustsenteret et svært viktig bidrag for skoler med undervisningstilbudet de har. Regjeringen har derfor satset på et tilbygg som gir senteret bedre undervisningslokaler, sier kunnskapsminister Guri Melby (V).

Godt prosjekt i vanskelig tid

Holocaustsenteret tar i alt imot mer enn 40.000 besøkende i året. Senteret har imidlertid manglet plass til både permanente og skiftende utstillinger. Etter at en begrenset plan- og designkonkurranse ble lyst ut i 2016 startet Statsbygg byggearbeidene i 2019. Nå er det 740 kvadratmeter store nybygget ferdig, og skal offisielt åpnes til høsten.
Kostnadsrammen for prosjektet er på 70,3 millioner kroner. Tilbygget er levert under budsjett og innenfor tidsfrist.

– Vi er veldig godt fornøyde med dette prosjektet. Koronapandemien har skapt store utfordringer for byggenæringen. Med det som bakteppe er det svært gledelig at vi både klarer å legge til rette for gode og sikre arbeidsforhold, og samtidig levere både på pris og tid, sier administrerende direktør Harald Nikolaisen i Statsbygg.

Historie i veggene

Villa Grande har en lang historie. Den nåværende hovedbygningen ble i sin tid påbegynt av Hydro-grunnlegger Sam Eyde. Under 2. verdenskrig tok Vidkun Quisling den som sin bolig. Det var i sin tur medvirkende til at Stortinget i år 2000 gikk inn for å bruke Villa Grande til et Holocaust-senter. I 2005 ble Villa Grande fredet, og Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter flyttet inn etter at Statsbygg rehabiliterte og bygget om villaen.
Det nye tilbygget er plassert nordvest på eiendommen ut mot skogen ved bunkeren fra okkupasjonsårene. I tillegg til utstillingslokaler inneholder det også undervisningsrom, verksted, garderobe og toaletter. Tilbygget koblet på Villa Grande i begge etasjene for å sikre god publikumsflyt. I prosjektet er det også etablert et bergvarmeanlegg for den samlede eiendommen.

KILDE: Statsbygg

Bildet: I andre etasje av det nye tilbygget er det undervisningslokaler og en stor takterrasse. I førsteetasjen får HL-senteret nye utstillingslokaler. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

 Bildet: Utstillingsrommet i første etasje vender ut mot skogen ved siden av Villa Grande, og trekker naturen inn i bygget. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen