Aktuelt

Bråstopp for dansk prestisjeprosjekt

Illustrasjon: CF Møller Arkitekter / KAB

DANMARK: Samvirkende Boligselskaber (SAB )har sagt opp kontrakten med Züblin om bygging av nye Sølund, Danmarks største sykehjem. Prosjektet skulle etter planen inneholde over 380 eldreboliger, men også 150 ungdomsboliger.

Av Bjørn Laberg

Det skulle vært oppstart på selve byggingen denne måneden, men byggingen av et av de helt store boligprosjektene for eldre og unge i København har midlertidig kjørt ut i sanden, melder dagensbyggeri.dk

– Det er med stor beklagelse vi nå er nødt til å sette byggingen av Det nye Sølund på pause, men vi ser ikke andre utveier, slik situasjonen er, forklarer KABs byggedirektør Rasmus Jessing.

Brutt kontrakt og økonomiske krav

Det er Samvirkende Boligselskaber (SAB), som er utvikler av Det nye Sølund, og som i nært samarbeid med KAB som byggeleder har besluttet å si opp kontrakten med totalentreprenøren Züblin.

– Årsaken er at totalentreprenøren har brutt den inngåtte kontrakten og stilt ytterligere økonomiske krav, som SAB verken kan eller vil oppfylle, forklarer Rasmus Jessing.

Konsekvensen er at SAB ved KAB i dag har sagt opp kontrakten, og byggingen er dermed satt på en midlertidig pause.

– Vi er lei oss for ikke å kunne levere de sykehjemmene og barnehagen som Københavns Kommune har så stort behov for. Vi håper imidlertid å kunne gjenoppta byggingen innen overskuelig fremtid med en annen entreprenør, slik at vi når målet om å bygge nye Sølund så raskt som mulig, sier Rasmus Jessing

Kommunen krever rask omstart

Og er det noen som også er irriterte, så er det Københavns Kommune, som i 2015 solgte tomten SAB med det bundne oppdraget å bygge et nytt og større sykehjem som erstatning for gamle – så vel som nye ungdomsboliger. Etter planen skulle det være Danmarks største sykehjem og romme til sammen over 530 blandede boliger.

– I København trenger vi akutt boliger for våre eldre og våre unge, som er rimelige. Det er viktig at KAB finner en ny entreprenør, slik at byggingen er på pause i så kort tid som mulig, sier Sophie Hæstorp Andersen (S), overborgermester i København, og suppleres av Sisse Marie Welling (SF), Helse- og omsorgsbyråd:

– Vi mangler sykehjemsboliger, og jeg er opprørt over at entreprenøren tilsynelatende har gått tom for avtalene sine på Sølund. SAB må legge seg i selen for å finne en løsning, men samtidig er jeg også klar over at forholdene for å bygge generelt er under et voldsomt press akkurat nå, og staten bør midlertidig dempe dette slik at prisøkninger ikke fører til et de facto byggestopp for nye sykehjem, oppfordrer hun.

Om nye Sølund:

Nye Sølund skal bygges på en tomt ved Sortedam Dossering i København, hvor det tidligere Sølund, et nedslitt sykehjem fra 1980, nettopp er revet. Bygget omfatter totalt 38.000 m2 og vil inneholde:

– 360 sykehjem med tilhørende tjenesteområder, bl.a. kafé og multisal

– 23 verneboliger for eldre

– 150 ungdomsboliger, hvorav 20 boliger for unge med spesielle behov

– barnehage

– fellesarealer og mikrobutikker i første etasje

– 122 offentlige parkeringsplasser i kjeller.

Etter den opprinnelige planen skulle nye Sølund stå ferdig i 2026

KILDE: Dagens Byggeri