Aktuelt

Vernet ullspinneri blir 170 leiligheter

Illustrasjon: TAG Arkitekter

AKTUELLE PROSJEKTER: Bonava transformerer et 70 år gammelt ullspinneri til 170 leiligheter i Bergen.

Av Bjørn Laberg

– En transformasjon av dette kaliberet er sjelden vi ser i Bergen. Vi gleder oss vilt til utviklingen av Merinokvartalet, sier sjefsutvikler Jørgen Madsen hos Bonava.

For 70 år siden var det hektisk aktivitet med å spinne australsk merinoull om til norske ullplagg. Kloss plassert til sjøen og innseilingen til Bergen, var spinneriet plassering et ideelt sted for ullproduksjon.

Etablert boligområde
Rett før påske kjørte de første gravemaskinene inn på den gamle ullfabrikktomten, og heisekraner reise seg mot himmelen for å lage små og store leiligheter til bergenserne. Mange av leiligheten får sjøutsikt inn mot sentrum. Merinokvartalet ligger i Breivikshavn i Ytre Sandviken i Bergen. Kloss opptil Biskopshus, hvor Bonava også har utviklet og solgt 75 leiligheter.

Tar vare på gammel historie og skaper noe nytt
Transformasjon, heter det på fagspråket. Det å ta vare på noe gammelt, og transformere det til noe nytt. I samarbeid med Bergen kommune har Bonava over lengre tid jobbet med å få til optimale løsninger for å bevare store deler av det ytre utseende til det flotte Merinospinneriet i Sandviken – samtidig som 170 moderne leiligheter får plass på innsiden.

Bildet: – En transformasjon av dette kaliberet er sjelden vi ser i Bergen. Vi gleder oss vilt til utviklingen av Merinokvartalet, sier sjefsutvikler Jørgen Madsen hos Bonava. Foto: Arvid Steen, Bonava

– For oss som utviklere er det langt mer vanlig å overta en tomt å bygge fra scratch. Å være med å ta vare på lokalhistorie, vise respekt for industrihistorie og ta steget videre med å tilby bergenserne leiligheter med sjøutsikt fra det kommende Merinokvartalet er stort. Og ikke minst veldig faglig utfordrende, sier Jørgen Madsen.

Salgsstart blir  i august 2021. Byggestart årsskiftet 21/22. Ferdigstillelse sommer 2023 etter planen.

Byutvikling på sitt beste
Det var boligutvikler Rexir som solgte alle fire tomtene i Biskopshavn til Bonava. Daglig leder i Rexir mener at området har fått et stort løft.

– Vi er veldig glad for å kunne selge alle fire tomtene i Biskopshavn til Bonava, og nå sist den aller mest spennende tomten med det gamle Merinospinneriet. Vi har gjennom flere år lært å kjenne Bonava som en svært kompetent og fremoverlent byutvikler og derfor veldig glad for at det er de som nå tar ballen videre, sier Filip Rygg.

Rexir har i flere år eid og utviklet området like ved Norges Handelshøyskole, hvor sistnevnte også har vært leietaker i Merino mens NHH har hatt byggearbeider gående.
– Biskopshus er et fantastisk boområde med nærhet til det aller meste. Med sin umiddelbare tilgang til sjøen så vi tidlig at dette var et område som ville bli veldig attraktivt, sier Filip Rygg i Rexir.

Skaper et godt nabolag
Madsen forteller at det også er flere spennende planer for nabolaget også.
– Vi er i dialog med kommunen om å bistå med å utvikle en park ned mot sjøkanten. Det blir et ekstra løft for nabolaget. Ikke bare for dem som kjøper leilighet av oss, men også for dem som bor i nabolaget. For oss handler det om å skape gode nabolag. Da hadde det vært flott med en liten badeplass og en liten offentlig park som alle kan bruke, sier Madsen.
Han legger også til at det etter planen blir en nærbutikk i Merinokvartalet.

Leiligheter for alle
Merinokvartalet i Ytre Sandviken er en unik og sjelden tomt med sjøutsikt og tilgang til havet. Men selv om tomten på mange måter er en indrefilet i område, lover Madsen at det skal bli leiligheter for de fleste – gammel og ung.

– Vi bygger flere prisgunstige studioleiligheter og mindre leiligheter som passer perfekt for studenter og førstegangskjøpere. I tillegg blir det også toppleiligheter for dem som vil ha større leiligheter. Når det er sagt, så blir det felles takterrasse tilgjengelig for alle leilighetene. Dermed kan beboerne nyte solen og utsikten mot Bergen sentrum, når regnet ikke øser og pøser ned i Bergen, humrer Jørgen Madsen i Bonava.

Fylke: Vestland

Kommune: Bergen

Tiltakshaver: Bonova Norge AS

 Entrepriseform: Samspillsentreprise

 Innbudt totalentreprenør: Strand AS

Verdi: cirka 400 millioner kroner

(kilde: Byggfakta SMART / ByggeNorge / Bonova)

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta SMART.