Aktuelt

Træna 365 satser friskt

Bildet: Træna 365, trinn 2 og 3, innebærer blant annet spenstige hotellplaner, badstue og spa, inkludert spektakulær utsikt. Illustrasjon: Vardehaugen AS

AKTUELLE PROSJEKTER: På Træna i Nordland satser nå utviklingsselskapet Træna 365 friskt. Hotell, kulturlokaler, museum og næring skal gjøre øyperlen på Helgeland til et attraktivt sted for gründere, fastboende og besøkende – 365 dager i året.

Av Bjørn Laberg

Træna er et spennende samfunn ytterst på Helgelandskysten. Med lang kysthistorie, med festivaler og med en rik kulturarv har Træna blitt et mangfoldig og innovativt lite samfunn. Træna ble i 2012 kåret til Norges beste festival, i 2018 vant Træna Kommune årets Innovasjonspris og i 2021 ble Tenk Træna tildelt en Europeisk stedsutviklingspris. Nå går utviklingsselskapet Træna 365 enda et skritt videre – med et utbyggingsområde som kombinerer både museum, kultur, hotell, naturopplevelser, boliger og næringslokaler. Det skal bli et sted man kan dra til, både for å ta fri fra jobb, eller finne roen og inspirasjon til å jobbe intensivt. 

Inkubator for gründere 

Samtidig ønsker man et å etablere et mer levende lokalsamfunn hele året. Målet er å bli et referansepunkt for hvordan man kan drive bærekraftig stedsutvikling og turisme sett i ett. Stedet som bygges opp skal være basert på kultur- og naturopplevelser, samtidig som det fungerer som en inkubator for gründere og samfunnsengasjerte. Træna 365 har fått med investorene Laho AS som går inn med tilstrekkelig kapital for å realisere utbyggingsplanene sammen med trænværingen Geir Sjøset og hans søsken, samt Trygve Sunde Kolderup. Kolderup står, gjennom House by the Sea AS, for utbygging av første byggetrinn i prosjektet. Kommunens utviklingssjef Moa Björnson er frikjøpt på 50 prosent og går inn i rollen som daglig leder. Utbyggingen er planlagt å romme mer enn 30 hotellrom, restaurant, konferansesal/kulturrom, kontorplasser, badstue, brygge, kai, samt helt nye museumslokaler. 

Næringsutvikling, bolyst og tilflytting 

Prosjektet Træna 365 har vært på tegnebrettet fra 2017 da kommunens utviklingsprosjekt sammen med lokale og andre pådrivere tok initiativ til satsingen. Selskapet tilføres 15 millioner i egenkapital etter første emisjonen og det ventes ytterligere kapitalforhøyelse i kommende faser.
– Dette er noe vi har jobbet med i lang tid. Nå har vi fått finansiering til å realisere et prosjekt som hele Helgeland kan være stolte av. En ringvirkningsanalyse viser at hotellprosjektet vil få stor betydning for både lokal næringsutvikling, bolyst og tilflytting til Træna. Det er nettopp derfor vi kaller det et «samfunnshotell». Vi bygger ikke bare overnatting, men et stykke stedsutvikling. Det er mye som må på plass fremover, men vi har et godt gjennomarbeidet grunnlag i alt fra planarbeid, arkitekttegninger, kalkyler og analyser. Målet er å skape et helt unikt overnattingssted som samtidig er en lokal katalysator for innovasjon og skaperkraft, sier Moa Björnson.

Ledestjerne for bærekraftig turisme

De pågående arkeologiske utgravingene på øya Sanna har påvist funn fra steinalderen som daterer øysamfunnet som en av de eldste bosetningene.
– Et nytt visningssted gjør det mulig å formidle den rike historien vi har ytterst på Helgeland, mener Björnson.  
Første byggetrinn i det ambisiøse prosjektet åpner allerede i høst. Tre av hyttene vil være klare til bruk i løpet av november. Totalt fem overnattingsenheter, med totalt 12 sengeplasser, skal på plass. Hyttene er bygget i massivtre og ble utstilt i Oslo Design Fair 2019. Arkitekter er Vardehaugen AS. De fem enhetene er bygget av Træna Kommune og selskapet House by the Sea, og kick-starter hele utbyggingsprosjektet.

– Det vi skal skape på Træna, skal være en fremtidig ledestjerne for bærekraftig turisme. Her skal alle føle seg velkommen, fra lokalbefolkning og dagsbesøkende til langtidsgjester som vil prøvebo Trænasamfunnet. Med utsikt, innovativ arkitektur og naturskjønn beliggenhet, og møtene med lokalmiljøet på Træna, skal stedet bli en totalopplevelse det er vanskelig å glemme, sier Trygve Sunde Kolderup. Han har vært styreleder i Træna 365 AS og blir engasjert i prosjektet fremover, både i styret og med et deltidsengasjement.

– Målet for trinn 2 og 3 er byggestart i 2022 og åpning i løpet av 2023, i god tid før Bodø og Nordland blir Europeisk Kulturhovedstad i 2024. Fram til da er det er det mye som skal på plass og vi gleder oss til tett samarbeid med alle lokale aktører i regionen og i hele landet, som ønsker samhandling, sier Trygve Sunde Kolderup avslutningsvis.

FAKTA: Træna 365, trinn 1:

• Arealplan og reguleringsplan vedtatt
• Investoren House by the Sea AS bygger tre enheter for utleie
• Træna Kommune har investert i 2 enheter for kort-eller langtidsleie
• Helgeland Museum jobber med planlegging av et nytt museumsbygg
• Utviklingsselskapet Træna 365 AS er stiftet, med grunneiere, kommune og utbygger

FAKTA: Træna 365, trinn 2 og 3: 

• Utvikling av nytt museumsbygg sammen med Helgeland Museum
• Hotel med minst 30 rom
• Restaurant, samlingslokaler og konferansefasiliteter samt kontorlokaler
• Badstue/Spa / Brygge
• Molo og kaianlegg / småbåthavn
• Artist/Business/Chefs in Residence som en del av «AIR Træna»

Bildet: Interiør fra planlagte hotellrom. Illustrasjon: Vardehaugen AS

Bildet: Første byggetrinn i det ambisiøse prosjektet åpner allerede i høst. Interiør fra hyttene som vil være klare til bruk i løpet av november. Illustrasjon: Vardehaugen AS

Bildet: De totalt fem overnattingsenhetene, med totalt 12 sengeplasser, vil alle få unik panoramautsikt. Illustrasjon: Vardehaugen AS

Bildet: Træna skal bli et sted man kan dra til, både for å ta fri fra jobb, eller finne roen og inspirasjon til å jobbe intensivt. Illustrasjon: Vardehaugen AS

Bildet: Med utsikt, innovativ arkitektur og naturskjønn beliggenhet, skal Træna bli en totalopplevelse det er vanskelig å glemme. Illustrasjon: Vardehaugen AS

Om Træna:
Træna er en øykommune langt til havs, cirka 33 nautiske mil fra fastlandet. Her er daglig ferge til Stokkvågen med forbindelse til Mo i Rana, og hurtigbåt til Bodø eller Sandnessjøen. Træna har cirka 500 innbyggere, fordelt på 4 bebodde øyer. Husøya er den største, med cirka 400 innbyggere. Fiskeri har i lang tid vært Trænas kjennetegn, men i senere år har Trænafestivalen også satt øya på kartet. Hver sommer kommer flere tusen besøkere for å oppleve en spektakulær musikkfestival ute i havet.

 

Jobber du mot prosjektmarkedet og ønsker å komme tidlig inn i prosjektene?

Byggfakta kartlegger alle byggeprosjekter i Norge og viser resultatene via tjenesten Byggfakta SMART.