Nyheter

Torvbråten er Årets skolebygg 2021

Torvbråten skole er utformet med bakgrunn i naturmaterialer og for å gli godt inn i omgivelsene. Foto: Hundven Clements Photography

Torvbråten skole i Slemmestad i Asker kommune er kåret til Årets skolebygg 2021. Torvbråten betegnes som et pionerprosjekt for fremtidige skolebygg

Nohrcon er kurs- og konferansearrangør som holder arrangementer om bygg, anlegg og offentlige anskaffelser – blant annet skolebygg. Som en naturlig utvidelse av kunnskapsdelingen som finner sted på den årlige Temauka om bygging av fremtidens skole, deles det ut en pris for Årets skolebygg. Torvbråten skole er nå utropt til vinner.

Torvbråten skole har svært høye miljøambisjoner. Skolen fokuserer både på sosial bæredyktighet og miljøriktig arkitektur. Form, plassering og detaljløsninger er utformet med fokus på energibruk, klimagassutslipp, og menneskelig behov.

Skolebygget er Norges andre Svanemerkede skolebygg – skolen er blant annet bygd uten bruk av produkter som inneholder stoffer som er farlig for miljøet eller menneskers helse. Skolen er utformet med bakgrunn i naturmaterialer og for å gli godt inn i omgivelsene. De interne rommene er utformet med utstrakt bruk av eksponert massivtre. Dette gir lune og behagelige læringsarealer, samt et stabilt inneklima.

LES OGSÅ: Nye Torvbråten skole blir BBC-dokumentar

– Vi er veldig glade og stolte over å motta prisen for Årets skolebygg 2021. Tusen takk til alle som har stemt på oss, og til alle som har deltatt i prosjektet. Torvbråten skole er et pionerprosjekt for fremtidige skolebygg, og hovedmålet har vært god livskvalitet og bærekraftig utvikling. Skolen skal være et godt sted for både elever, ansatte og lokalbefolkningen – og den skal være mest mulig klima- og miljøvennlig. I Asker kommune jobber vi målrettet med å redusere miljøbelastning og klimautslipp fra byggeprosjekter, og det er veldig gøy at Torvbråten skole berømmes for sine klimavennlige løsninger, sier Lene Conradi, ordfører i Asker kommune

– Torvbråten skole er et spesielt prosjekt som har kombinert arkitektur, pedagogikk, klima og miljøkrav på en ny måte. Rektor og brukerne har bidratt sterkt sammen med arkitekt og entreprenør for å nå alle målene som var satt. Prosjektet har også skapt et bredt folkelig og politisk engasjement. Den felles innsatsen og samarbeidet har resultert i en skole i massivtre med flerbrukshall i god tilknytning til uteområdene med lekearealer, skog med turstier og lysløyper. Vi er stolte av prosjektet og glade for anerkjennelsen denne prisen gir oss, sier Alf Kaare Stokker, prosjektleder i Asker kommune.

– LINK Arkitektur er svært stolte over nye Torvbråten skole og for å motta denne anerkjennelsen. Nye Torvbråten skole er et resultat av klare målsetninger, tidlige beslutninger og en tydelig bestilling med høy involvering av brukere og interessenter. LINK Arkitektur har vært involvert allerede i tidlig fase med bevisste valg om bærekraftige mål for prosjektet. Gjennom et godt samarbeid med totalentreprenør Veidekke og medvirkende konsulenter har vi sammen skapt et bygg med flere innovative og fremtidsrettede løsninger som ikke har blitt brukt i lignende byggeri tidligere, sier Jon Erling Johannessen, sivilingeniør i LINK Arkitektur, som har designet prosjektet.

FAKTA:

• Sted: Østskogveien 40, 3470 Slemmestad

• Byggherre: Asker kommune

• Type: Barneskole med flerbrukshall

• Byggeform: Nybygg

• Ferdigstillelse: Desember 2020

• Areal: 6700 m²

• Anleggssum: 189 millioner kroner, eks. mva