Utdanning

– Nå er Norges viktigste landslag klare for Yrkes-EM

Bildet: Det norske Yrkeslandslaget 2023 som skal konkurrere i Yrkes-EM i Gdansk, Polen. Foto: WorldSkills Norway

5.-9. september arrangeres Yrkes-EM 2023 i Gdansk i Polen. Her møtes Europas beste unge fagarbeidere til konkurranser i 43 ulike yrkesfag. Norge deltar med det norske Yrkeslandslaget og skal delta i 14 ulike fag.

Daglig leder Bjørnar Valstad i WorldSkills Norway. Foto: WorldSkills Norway
Medaljer er målet

Norge stiller med utøvere i 14 av de 43 fagene som er på programmet.  Utøverne ble tatt ut ett år før mesterskapet og utgjør Yrkeslandslaget.

– Vi har hatt gode forberedelser og gleder oss til å komme i gang, sier daglig leder i WorldSkills Norway Bjørnar Valstad.

– Det å konkurrere med 100.000 besøkende kan være overveldende, så vi har brukt mye tid til å være mentalt forberedt i tillegg til å finpusse på faglige ferdigheter. Mange av utøverne er svært godt forberedt og har høye ambisjoner. Men vi fokuserer mest på å løse oppgavene perfekt, så får resultatene bli deretter. Konkurransen er knallhard og det henger svært høyt å ta medaljer, selv om det er målet for flere på laget, sier Valstad.

Elektriker Fredrik Vehus Skjerve er forhåndsfavoritt til å ta en medalje under Yrkes-EM 2023. Foto: WorldSkills Norway
Forhåndsfavoritt til å ta medalje

Den utøveren som det kanskje stilles størst forventninger til på forhånd er Fredrik Vehus Skjerve fra Verdal. Han tok bronse i Yrkes-VM i elektrikerfaget i fjor, og er eneste på laget som har deltatt i et internasjonalt mesterskap tidligere.

Les intervju med Fredrik Vehus Skjerve her.
Norges viktigste landslag

– Å dyrke frem talenter og lykkes i slike konkurranser er langt viktigere for konkurranseevnen til norsk næringsliv, enn det vi oppnår ved å lykkes på idrettsarenaen. Derfor mener vi at Yrkeslandslaget er Norges viktigste landslag, sier daglig leder i WorldSkills Norway Bjørnar Valstad, og fortsetter;

– Norge trenger ikke bare flere fagarbeidere, men også unge fremadstormende fagarbeidere som ønsker å bli best i sitt fag, og som bygger erfaring på den internasjonale arena. Dette gir bringer viktig kompetanse tilbake til bedriftene og skaper forbilder og ambassadører som bidrar til å løfte yrkesfagene i Norge.

Kort om Yrkes-EM 2023
 • Se alle bilder fra konkurransen på flickr.com
 • Blir arrangert i Gdansk i Polen 5.-9. september 2023.
 • Deltakere fra hele Europa 31 land deltar
 • Det konkurreres i 43 ulike yrkesfag
 • Konkurransene går over 4 dager
 • Deltakerne er unge fagutøvere under 25 år
 • 100.000 besøkende tilskuere
 • Det norske yrkeslandslaget består av 16 deltakere som skal konkurrere i 14 ulike fag
 • Yrkes-EM arrangeres hvert 2. år
 • Det norske Yrkeslandslaget har siden 2008 tatt 8 gull, 7 sølv og 13 bronse under Yrkes-EM. Les mer her
 • Mer info om Yrkes-EM i Gdansk
 • Link til norsk faktaside
Skal løfte frem talentene

WorldSkills Norways oppdrag er å løfte frem talentene og å representere Norge internasjonalt. Utøvere til det norske Yrkeslandslaget tas inn på laget ca et år før mesterskapet og får tildelt en personlige trenere som følger opp faglige forberedelser frem mot mesterskapet.

Ved siden av at WorldSkills Norway har ansvar for det norske Yrkeslandslagert, så arrangerer WorldSkills Norway også annethvert år et Yrkes-NM for unge fagarbeidere og et årlig Skole-NM i yrkesfag for elever i den videregående skolen. WorldSkills Norway har også de senere årene stått bak viktige kampanjer for å sikre flere lærebedrifter og læreplasser.

WorldSkills er verdens største yrkesfaglige nettverk, og har som mål å bygge «excellence» i yrkesfagene. WorldSkills arrangerer Yrkes-VM (WorldSkills) og Yrkes-EM (EuroSkills). 

logo
Bjørn Laberg