Konkursene øker for andre måned på rad. Hittil i år har konkurser og tvangsavviklinger økt samlet med 25,3 prosent i forhold til januar og februar i fjor.
Det er først og fremst antallet bedrifter som blir tvangsavviklet av myndighetene som øker. Industribedriftene sliter nå aller mest.
Skyhøye strømpriser
Konkursstatistikken til Dun & Bradstreet viser at 300 bedrifter gikk konkurs og 91 bedrifter ble tvangsavviklet av myndighetene i februar. Dette gir en økning i konkurser på 3,8 prosent og tvangsavviklinger på 71,7 prosent sammenlignet med februar i fjor. Samlet er økning i februar på 14,3 prosent. Tar vi med januar, ser vi at samlet økning hittil i år er på 25,3 prosent.
– Under pandemien var det overaskende få konkurser, til og med innen reiseliv. Men de ser ut til å øke nå. Utsatte skatter og avgifter, høyt sykefravær og ikke minst skyhøye strømpriser som ikke kompenseres av regjeringen slik som for husholdninger og landbruket, gjør at mange trolig ikke vil klare seg utover våren, sier analytiker Brit Elise Melhus i Dun & Bradstreet i en pressemelding.
Industrien mest utsatt
Industri er kanskje den bransjen som er mest utsatt for de høye strømprisene, og er også den bransjen med den største økningen i konkursene. Hele 73,9 prosent øker antallet konkurser og tvangsavviklinger med hittil i år. Tjenesteyting har også en stor økning på 43,4 prosent, mens Bygg og anlegg har en økning på 24,9 prosent. Hotell- og restaurant og Detaljhandel klarer seg fortsatt godt med moderate økninger på henholdsvis 1,4 og 1,9 prosent økning hittil i år.
Kun Rogaland med færre konkurser
Nordland opplever størst økning i konkurser og tvangsavviklinger på 154,5 prosent i januar og februar, sammenlignet med samme periode i fjor. Også Møre og Romsdal opplever stor økning med 60 prosent. Innlandet har en økning på 55,2 prosent og Vestfold Telemark øker med 50 prosent. Det eneste fylket med nedgang er Rogaland, hvor de har 16,1 prosent færre konkurser og tvangsavviklinger enn på samme tid i fjor.