Aktuelt

– Kom ned fra gjerdet!

Illustrasjonsbilde: Getty Images

BRANSJEKOMMENTAR: – Usikkerheten i prosjektmarkedet anno 2023 er større enn på lenge. Derfor er det nå viktigere enn noensinne å investere for å holde vekst og omsetningsmål. De som sitter på gjerdet, og ikke gjør noe, blir taperne.

Av Pål Engeseth

Konsernsjef i OBOS, Daniel Kjørberg Siraj, varsler mange og store utsettelser i planlagte boligprosjekter. Han begrunner det med høyere kostnader på strøm, materialer og renter som gjør at flere boligprosjekter blir utsatt. Usikkerhet blant kjøperne, påvirkning av høyere renter, høyere priser på leiligheter og usikkerhet knyttet til krigen i Ukraina, gjør at mange kjøpere utsetter avgjørelsen om kjøp i en periode. Dette gjør at en del boligprosjekter nå stopper opp. 

Møt situasjonen offensivt

Av samme grunn vil det også være andre byggeprosjekter som påvirkes midlertidig. Men slik vi oppfatter dette, er ingen tjent med at markedet generelt stopper opp, bare fordi vi bekymrer oss. Vi mener derfor at bransjeaktørene må møte situasjonen offensivt, med å tørre å gå videre, sikre beslutninger for å drive sin «butikk» videre, selv i en periode hvor markedet er usikkert. Om vi setter oss ned og venter for å se hvordan ting egentlig blir, vil dette være med på å forsterke nedturen og gå spesielt ut over de som ikke tør å satse.

Ny rapport fra Byggfakta

Byggfakta publiserer nå en rapport som viser utviklingen og hva vi kan forvente for 2023. Denne baserer seg på tall fra prosjektdatabasen Byggfakta Smart
Tross den nevnte usikkerheten, mener vi at aktørene i bygg- og anleggsbransjen, med de rette grepene, virkelig kan få et fantastisk år i 2023. Bakteppe er at norsk økonomi faktisk har det ganske bra. Vi sliter med enkelte høye kostnader, men det er ingen grunn til at markedet skal stoppe opp, verken nå eller i 2023. Planene for nye byggeprosjekter i 2023 er enorme, og hva som skal igangsettes i 2023 har nær tre ganger så stor verdi, sammenlignet med det som blir igangsatt i 2022.

De 11 største prosjektene

Listen under viser de største planlagte prosjektene i 2023, registrert i prosjektdatabasen Byggfakta Smart. Alle 11 har en verdi på over 10 milliarder kroner, og som gjør at gjennomsnittsverdiene er planlagt å stige i 2023.

(Hele rapporten om prosjektutsiktene for 2023 kan du laste ned gratis HER)