Stavanger kommune har tildelt Multiconsult og LINK Arkitektur kontrakten for utvikling av Poppeltunet på Mosvangen i Stavanger, med naturbarnehage, dagsenter og avlastningsboliger.
Med direkte tilgang på friområdene rundt Mosvatnet i Stavanger, skal det etableres et tun som rammes inn av tre nybygg. Dagsenteret skal møte behov for voksne med redusert funksjonsevne. Senteret får kafé, terapibasseng, sanserom og egen sansehage på taket. Det blir ulike baser for brukerne samt aktivitetsrom for musikk, kunst og snekkerverksted. Naturbarnehagen vil bestå av åtte avdelinger med plass til 160 barn og 32 ansatte. Avlastningsboligene skal gi avlastning til familier som har barn med fysiske og psykiske helseutfordringer og vil romme 18 rom med egne bad samt gode fellesarealer.
Åpent for sambruk
På dagsenteret skapes en egen sansegang med sanselige elementer, som også kan være åpen for ulike utstillinger og arrangementer. Svømmebassenget plasseres i første etasje med egen inngang utenom dagsenterets åpningstider og vil være åpen for ulike brukergrupper. Kaféen vendes ut mot utvendig felles torg og blir et naturlig treffpunkt for allmennheten. En sanseløype som knytter utearealene rundt tunet sammen, blir like tilgjengelig for Poppeltunets brukere som for lokalsamfunnet for øvrig. Byggeplassene blir fossilfrie. Det vil si at anleggsutstyr og -maskiner går på elektrisitet eller biodrivstoff. Bygningene skal ha felles energisentral, med deling av overskuddsenergi. Energisentralen kan bli koblet til energisentralen til Gamlingen badeanlegg. Den forsyner Gamlingen med med jordvarme fra energibrønner i området, som også lagrer overskuddsenergi i varme deler av året. Byggene skal få energi fra solceller både på takene, integrert i fasader og integrert i støyskjerming som kommer langs Henrik Ibsens gate. Kommunen skal gjenbruke materialer fra andre bygningsmasser på tomtene, så langt det er mulig.
LES OGSÅ: Krevende transformasjon på kaikanten
Klimavennlig bygg
Prosjektet har høye ambisjoner om både sosial og miljøriktig bærekraft. De tre bygningene skal etableres på et felt med flere tomter som grenser til hverandre og hvor eksisterende bygg skal rives. Materialer fra bygningsmassene på tomtene skal gjenbrukes så langt det er mulig. Multiconsult og LINK Arkitektur har i oppdrag å gjennomføre forprosjekt og detaljprosjekt og har opsjon på selve byggefasen. De høye miljø- og kvalitetskravene i prosjektet omfatter blant annet bruk av massivtre i konstruksjon og tre i overflater, solceller på tak, støyskjerm og fasader til energiproduksjon og utnyttelse av jordvarme. Barnehagen prosjekteres som plusshus og dagsenteret og avlastnings-boligene som passivhus. I tillegg skal barnehagen og dagsenteret sertifiseres som BREEAM Outstanding etter 2016-standarden og avlastningssenteret som BREEAM Very Good v 6.0
– Både byggherren Stavanger kommune og prosjekteringsgruppen har store ambisjoner og ekstra fokus på høye miljø og kvalitetskrav. Vi er allerede i gang med arbeidet og ser fram til å skape et godt prosjekt, sier prosjekteringsleder Tom Arne Olsen i Multiconsult.
En tydelig identitet
I disse byggeprosjektene handler det om å lage bygg og uteområder som bidrar til gode og sunne hverdagsliv for menneskene som skal fylle byggene med liv og aktivitet. Men også for andre folk som ferdes i området, slik at ulike mennesker kan få større muligheter til å bli inkludert i hverandres hverdag. Poppeltunets logo er tre halvmåner som danner en indre uregelmessig sirkel. Det er grunnen byggeprosjektene på Mosvangen har fått navnet Poppeltunet.
– Ordet poppel kommer av det latinske populus, altså folk eller fellesskap. Dessuten står det også tre store svartpopler tett på byggeområdet. Vi skal ta godt vare på dem, de er nemlig sjeldne på våre breddegrader og bidrar til mangfoldet i alt det grønne rundt Mosvatnet. Likeverd, inkludering og identitetskapning har blitt viktige brikker i designprosessen. Det er opplagt å tenke helsefremmende arkitektur og sosial bærekraft som en viktig del av konseptet. Helhetlig og spennende interiør forsterker de sanselige opplevelsene. Vi har hatt fokus på å tilføre noe særpreget og identitetsskapende ved hjelp av brukte materialer og møbler, forklarer arkitekt og prosjektleder Sanja Roknic-Kuic i LINK Arkitektur.
FAKTA:
Tiltakshaver: Stavanger kommune
Entrepriseform Ikke avklart
Arkitekt: LINK Arkitektur
Prosjektledelse: Multiconsult
Kostnadsramme: 190 millioner kroner
Byggestart: 2023. / ferdigstillelse høsten 2025.