Etter snart to år med global pandemi er behovet for konkret og klimasmart innsats for mennesker og lokalsamfunn i lavinntektsland viktigere enn noen gang.
Daglig leder i Ingeniører Uten Grenser, Marianne Nilsen Sturmair, er derfor svært glad for at organisasjonen igjen kan sende frivillige for å løse oppdrag i sårbare områder i verden. De første ingeniørene reiser om få dager, og flere viktige oppdrag følger på.
Første feltoppdrag etter pandemien
Fredag 21. januar reiser to ingeniører til Dar-es-Salaam, Tanzania for å sette opp en gjenvinningsstasjon for innsamlet havplast. Mengder av plast flyter i land og mye plast ryddes daglig fra strendene. Dette prosjektet, hvor også NITO-studenter involveres, er viktig for å finne bærekraftige og effektive løsninger for gjenvinning av plasten. En av ingeniørene som er reiseklar for Tanzania er John Anders Ingebo. Med lang erfaring som maskiningeniør ser han fram til å være med på å sette opp og gi opplæring i bruk av gjenvinningsstasjonen.
– Med dette prosjektet i Tanzania kan vi bidra til å finne videre liv for plasten som samles inn. Hvor plasten ikke bare sees på som et avfallsproblem, men som en ressurs – som kommer lokalsamfunnet til gode gjennom nyttige produkter og jobbmuligheter, forteller John Anders Ingebo i Ingeniører Uten Grenser.
Flere oppdrag på trappene
Mot slutten av februar reiser seks Master med Mening-studenter og deres ingeniør-mentorer til utdanningssenteret Eco Moyo i Kilifi, Kenya. Her skal de bidra med infrastruktur som sikrer vanntilgang og stabil strømforsyning, bl.a. ved å se på erosjonsproblematikk og sette opp en microgrid. Ingeniører Uten Grenser planlegger videre for feltoppdrag i blant annet Nepal, Tyrkia og Ghana det neste halve året.
Stor innsats fra frivillige under pandemien
Daglig leder i Ingeniører Uten Grenser Marianne Nilsen Sturmair forteller at pandemistengte grenser har bydd på noen utfordring for en grenseløs organisasjon. Samtidig er hun svært imponert over hvordan frivillige har bidratt under pandemien.
– Med digital kontakt og kreativ løsningsjakt har våre ingeniører fått gjort mye fra Norge under pandemien, men avstand gir klare begrensninger. Det er derfor svært gledelig at vi i 2022 kan sende dyktige ingeniører ut for å samarbeide og dele kompetanse med de som skal eie og ha nytte av de ingeniørfaglige løsningene over tid, sier Marianne Nilsen Sturmair.