Arkitektur

Henning Larsen står bak nytt landemerke for den færøyske hovedstaden

Bildet: Det nye hovedkontoret til Klaksvík Roklubb er tett knyttet til byen og er en naturlig del av byrommet, der alle er velkomne. Fotograf: Nic Lehoux

Arkitektkontoret Henning Larsen er nå omtrent halvveis i masterplanen for Klaksvík sentrum. Det nyeste tilskuddet er et nytt landemerke som feirer den færøyske sportsarven – et nytt hjem for Klaksvík Roklubb.

Klaksvík ligger i en pittoresk fjord som beskytter mot de harde vindene i Atlanterhavet og gir utsikt over naboøyene, og er med sine 5000 innbyggere den nest største byen på Færøyene. I løpet av det siste tiåret har denne fiskerihovedstaden lagt ut på en reise for å revitalisere seg selv, skriver dagensbyggeri.dk

Arkitektkontoret Henning Larsen har ledet utformingen av den dynamiske byplanen, som gir rom for tilpasning over tid, og de første byggene sto ferdig i 2018. Kjernen i planen er menneskelig, prioriterer gangadkomst og integrerer livlige destinasjoner som skøytebane for barn og ikke minst roklubb.

– Designprosessen vår har vært dypt forankret i Klaksviks landskap og kultur. Det skrånende grønne taket og trefasaden hyller den omkringliggende naturlige skjønnheten, samtidig som den refererer til tradisjonell færøysk arkitektur; en harmonisk dialog mellom det bygde miljø og fjordlandskapet, sier Ósbjørn Jacobsen, designdirektør for Henning Larsens virksomhet på Færøyene.

Foto: Nic Lehoux

Dypt forankret i landskap og kultur

Klaksvík Roklubb er et viktig bidrag til byens fornyede identitet. Roing er Færøyenes nasjonalsport og utgjør derfor en betydelig del av færøysk kultur, med utøvere som bruker mye tid og krefter på å trene året rundt og konkurrere mot nabobyene. Håndverket og bruken av de tradisjonelle færøyske trebåtene har eksistert i århundrer og har følelsesmessig og historisk betydning. Tradisjonelt er de laget med én øks, og med røtter tilbake til vikingtiden står disse båtene på UNESCOs liste over kulturminner for menneskeheten.

Et vakkert syn når du ser inn i bygningen med portene åpne og samtidig retter blikket videre mot byen. Foto: Nic Lehoux

Besøkende er hjertelig velkomne hit

Klubbhuset er designet med en forpliktelse til funksjonalitet og glede. Strukturen på 620 kvm har en trefasade som gjenspeiler skjønnheten i det tilstøtende landskapet og hedrer tradisjonell færøysk design. Når båtene skal sjøsettes, åpnes store dører fra båtlageret ut til tredekket og vannet, noe som gjør arbeidet lettere når båtene skal ut i vannet.

Det åpne treinteriøret gir ikke bare god plass til treningsøkter, men er også et innbydende sted for felles kaffepauser eller et øyeblikk av avslapning. Store vinduer og et loftsområde tilbyr besøkende imponerende og naturskjønn utsikt, samt rikelig med naturlig lys, enten de er engasjert i en treningsøkt eller bare passerer gjennom bygningen.

Innendørs er det stor takhøyde, for å si det sånn, og huset har også plass til mye treningsaktivitet. Foto: Nic Lehoux

Et nytt samlingssted for alle i byen

Klubbhuset fungerer også som et offentlig sted som er vert for en rekke arrangementer og utstillinger, og skiller seg ut som en bemerkelsesverdig turistattraksjon som stolt viser tradisjonelt færøysk båthåndverk. I de varmere månedene er det god plass til å samles ute, og skaper et livlig hjørne av byen, som også er utstyrt med en kafé.

– Vi ønsket å skape et rom som er mer enn bare enkel båtoppbevaring. De store dørene som vender ut mot treplattingen og det åpne treinteriøret er designet for å forbedre den vanlige bruken av rommet, utdyper Ósbjørn Jacobsen.

Masterplanen for Klaksvík sentrum er nå omtrent halvferdig. Henning Larsens urbane layout er designet for å være dynamisk og gi mulighet for tilpasning over tid. For eksempel er byens tidligere postkontor nå kjøpt av kommunen og omgjort til kulturhus.

KILDE: Dagens Byggeri

Om Klaksvik Roklubb:

  • Prosjekt: Idrettens klubbhus
  • Sted: Klaksvik, Færøyene
  • Byggeår: 2023
  • Størrelse: 620 kvm
  • Oppdragsgiver: Klaksvíkar kommune
  • Arkitekt: Henning Larsen
logo
Bjørn Laberg