Aktuelt

Heder til nytt psykiatrisk senter

Sct. Hans Hospital Foto: Adam Mørk

DANMARK: Psykiatrisk senter Sct. Hans vinner prisen som Årets helsebygg. Det nye psykiatriske senteret sto ferdig i desember 2021.

En folkeavstemning og en ekspertjury har bestemt at det er rettspsykiatriens nye målestokk for fremtidens helsebygg ved Roskilde Fjord, Psykiatrisenter Sct. Hans, som har fått hedersprisen i år.

De fire andre prosjektene som ble nominert til årets pris:

– DNV-Gødstrup, Herning

– Herlev sykehus: Kvinne- og barnesenter og legevakt

– Hornbækhave Omsorgssenter, Hornbæk

– Steno Diabetes Center København, Herlev

rich-media-1

Sct. Hans Hospital. Foto: Adam Mørk

– Juryen fremhevet bl.a. Psykiatrisk senter St. Hans store innlevelse for de spesielle pasientenes behov og den nære kontakten med naturen. Regionrådsleder Lars Gaardhøj er glad for at det har vært mulig å skape et moderne og hjemmekoselig miljø for pasienter, pårørende og ansatte i rettspsykiatrien, skriver dagensbyggeri.dk

Både fagjuryen og deltakerne i folkeavstemningen har strø over seg selv med superlativer i sine anbefalinger. Medlemmene av fagjuryen kaller for eksempel psykiatrisenteret «Et svært imøtekommende prosjekt utført med stor innlevelse for de spesielle pasientenes behov», og gir honnør til at senteret «Viser stor forståelse for brukerne av bygning’.

Fraser som «godt materialvalg», «fin bruk av dagslys» og «et vakkert bygg som har tatt funksjonskravene på alvor» viser også at juryen har sett verdien av prosjektet.

rich-media-2

Sct. Hans Hospital. Foto: Adam Mørk

Folkeavstemningen ga bl.a. følgende mål på veien til vinnerprosjektet:

– Det mest poetiske prosjektet

– Formidabelt løst

– Et samtidig følsomt og enkelt stykke helsearkitektur

– Skaper et rolig miljø for psykiatrisk behandling

– Menneskelig helbredende arkitektur i beste dansk arkitekturtradisjon

– Vakkert og helbredende

– Vakkert og funksjonelt med fokus på livene som leves her.

rich-media-3

Representanter fra vinnerlaget var samlet til kåringen.

Utsikten

Den nye rettspsykiatrien ved Sct. Hans Hospital er bygget som et selvstendig bygg i forlengelse av det historiske St. Hans fra 1800-tallet. I rettspsykiatrien stilles det helt spesielle og høye sikkerhetskrav – likevel har vi lykkes med å lage et bygg som verken gir assosiasjoner til et sykehus eller et fengsel.

Den helbredende og funksjonelle arkitekturen sørger for at de ansatte får en trygg arbeidshverdag og at pasientene trives i de unike omgivelsene. Og brukerne har ønsket det velkommen: Bygget har fått navnet «Utsikten» av pasienter og ansatte på grunn av sin fantastiske beliggenhet med utsikt over jorder og skog ved Roskilde Fjord.

Midt i bygget ligger den store aktivitetsparken, hvor pasientene kan nyte naturen eller få sin daglige trening i løpebanen. Det er også aktivitetsrom med treningsutstyr og ballbane. Aktivitetstilbudet inkluderer også kafé, kiosk, stillerom for meditasjon/bønn, workshops, musikkrom og idrettshall. Det er til og med et terapibasseng hvor pasienter kan hvile kropp og sinn.

Pasientene bor på enkeltrom, som er gjort så hjemmekoselige som mulig, med skjeve vinkler og forskjøvede vinduer. Vinduskarmer, skrivebord og det innebygde skapet er laget av tre, som gir en varm glød. I fellesarealer er det store glasspartier, slik at naturen trekkes inn. Det er kosekroker med TV og sitteplasser, og pasienter kan møtes over måltider i spisestuen.

Det nye psykiatriske senteret sto ferdig i desember 2021.

(KILDE: Dagens Byggeri)

rich-media-4

Sct. Hans Hospital. Foto: Adam Mørk