Aktuelt

Godt år for Splitkons massivtre-satsing

– Vi forventer fortsatt vekst gjennom 2021 og 2022. Ikke fordi totalmarkedet innen bygg- og anleggssektoren vil utvikle seg bedre, men fordi trebaserte løsninger utvikler seg ekstremt godt, sier administrerende direktør Morten L. Johansen i Splitkon AS.

To år etter at Splitkon AS åpnet verdens største massivtrefabrikk på Åmot har omsetningen skutt i været. Fjorårets omsetning nådde hele 242 millioner kroner, en økning på 60 prosent sammenlignet med det første driftsåret.

– Vi er godt fornøyde med fjoråret, men ser fremdeles et betydelig potensial, sier administrerende direktør Morten L. Johansen i en pressemelding fra selskapet.

 For to år siden klippet daværende miljøvernminister Ola Elvestuen snoren da Splitkon åpnet verdens største og mest avanserte massivtrefabrikk, en investering på 250 millioner kroner..

– I et krevende pandemiår for norsk næringsliv, omsatte Splitkon for 242 millioner kroner. Driften gikk dermed i balanse mot et underskudd i investeringsåret

på 34 millioner kroner. Omsetningen er mer enn tredoblet fra 2018 til 2020. I første kvartal 2021 er omsetningen like høy som første kvartal i fjor. Antallet ansatte har økt fra 20 til 60 på under to år, sier en entusiastisk administrerende direktør.

Proaktive kunder
– Dette er imidlertid bare starten. Tidligere ble det hvisket litt forsiktig i ledergrupper og styrerom om massivtre. Nå opplever vi at beslutningstakere og byggherrer er proaktive. Én viktig årsak er at stadig flere av våre kunder i privat næringsliv og offentlig sektor vil at også byggporteføljen skal gjenspeile selskapets bærekraft- og miljøstrategi.

Å oppføre et bygg i massivtre fremfor stål og betong halverer Co2-utslippet. Valg av byggmateriale viser derfor hvilket samfunnsansvar virksomheten tar eller ikke tar, sier Johansen.

Sikter mot en halv milliard innen 2024
Ved åpningen av den nye fabrikken uttalte Johansen at ambisjonen er en omsetning på en halv milliard i løpet av fem år. Det målet står han fast ved.

– Vi forventer fortsatt vekst gjennom 2021 og 2022. Ikke fordi totalmarkedet innen bygg- og anleggssektoren vil utvikle seg bedre, men fordi trebaserte løsninger utvikler seg ekstremt godt. Vi merker at aktiviteten og interessen for produktet øker nærmest fra uke til uke. Vi ser dette innen alt fra hybelhus, omsorgsbygg, forretningsbygg, skoler og etter hvert nå også private boliger.

Heldigvis har vi fremdeles kapasitet å gå på i massivtrefabrikken vår, sier Johansen videre.

Midt i Drammen, nær elven og sentralt ved togstasjonen skal SporX ruve med sine 10 etasjer fra fundament til takterasser bygget i lokalt, norskprodusert og miljøvennlig massivtre fra Splitkon AS. Illustrasjon: Dark Arkitekter.

Leverer et av Norges høyeste forretningsbygg
– Vi har nettopp levert de siste modulene til et av Norges høyeste forretningsbygg, «Spor X» i Drammen, som Vestaksen Eiendom nå realiserer. Absolutt alt over bakkenivå er reist i massivtre.

Dette er førsteklasses virke hentet fra skoger maksimalt to timers kjøretur unna fabrikken vår. Stort mer kortreist og miljøvennlig lar det seg ikke gjøre å få det. Responsen fra markedet viser at vår industrielle satsing ser ut til å ha vært riktig timet og riktig løst. Våre kompetente kolleger har på rekordtid temmet verdens mest avanserte produksjonslinje.

Sammen ser vi nå frem til å levere enda flere bærekraftige og velfungerende massivtrebygg til en konkurransedyktig pris, sier administrerende direktør Morten L. Johansen til slutt.