Aktuelt

Frykter konkurser på grunn av strømprisene

Bildet: Karoline Nystrøm, administrerende direktør i Schneider Electric Norge, her avbildet på COP26, klimatoppmøtet i Glasgow. Her møtte hun flere bedriftsledere for å fremme rollen til energieffektivisering som ett av de viktigste tiltakene for å bekjempe klimakrisen.

– Strømprisene vi opplever nå, kan føre til flere konkurser. Det er på tide vi snakker om det som egentlig er problemet, nemlig at Norge er verdensmestere i energisløsing, sier Karoline Nystrøm, administrerende direktør i Schneider Electric.

– Jeg er bekymret for norske arbeidsplasser. Vi bruker dobbelt så mye energi som våre svenske naboer, sier Karoline Nystrøm i en pressemelding, på dagen når strømprisnivået slår enda en rekord.

– Redusert strømpris er kke det eneste svaret

Teknologiselskapet Schneider Electric ble rangert som verdens mest bærekraftige selskap i 2021 av Corporate Knights. Ifølge rapporten Felles energi og industripolitisk plattform ligger Norge i verdenstoppen i sløsing av energi. Samtidig kommer det frem at Norge kan skape 45.000 arbeidsplasser innen energieffektivisering innen 2050. Karoline Nystrøm tror ikke det eneste svaret er å redusere strømprisene. Nystrøm, som i 2019 ble kåret til Europas beste leder innen fornybar energi av anerkjente CEO Magazine, mener vi må bruke mindre strøm. 

– Energieffektivisering står høyt i alle andre land enn Norge. Dette er et område hvor det beviselig kan skaffes 50.000 nye arbeidsplasser, og det er et område vi kan starte med i morgen da det ikke er noen konflikter! Jeg skjønner ikke hvorfor dette ikke kommer på agendaen i motsetning til vindmølleparker og elektrifisering av sokkelen som ligger veldig langt frem i tid og som har store konflikter, sier hun.

– Norge bommer

– I debatten om det er sokkelen eller datasentre i kommunene som skal få energien fremover, er energieffektiviseringsdiskusjonen helt fraværende. Her mener jeg at ordførere bommer så det holder når det kommer til verdiskapning i sine kommuner, i hvert fall i forhold til arbeidsplasser. Datasentre gir kun noen få nye arbeidsplasser. Sett i lys av mulighetene for 50 000 nye arbeidsplasser innenfor energieffektivisering, synes jeg vi som land bommer. Diskusjonene rundt datasentre blir ofte veldig tabloide og har liten substans, sier Nystrøm.

Schneider-sjefen tar et kraftig oppgjør med samfunnets manglende evne og vilje til å fokusere mer på energieffektivisering for å få strømforbruket ned. 

– I Norge er det lett å lene seg på at vi produserer fornybar og klimavennlig energi. Med det stadig økende energibehovet og høyere strømpriser, må vi øke fokuset på mindre og smartere forbruk, sier Nystrøm.

Tåkeprat om bærekraft 

Ordet «bærekraft» blir nevnt 37 ganger i Hurdalsplattformen. «Energieffektivisering» blir nevnt én gang. Karoline Nystrøm advarer mot at næringslivets fokus på bærekraft ikke er business-orientert.

– Bærekraftige endringer må vises på bunnlinjen. Nå snakker vi så mye om bærekraft at det grenser til tåkeprat uten innhold. Samtidig øker strømprisene, og kostnadene går rett i taket. Mange tror at det å bli bærekraftig må gjøre vondt og at du må spare deg til fant. Dette er ikke realiteten. Teknologien er allerede tilgjengelig for å redusere utslippene, samtidig som vi lever gode liv, sier Nystrøm, som kommer med følgende hjertesukk:

– Ordet bærekraft er null verdt hvis ikke bedriftene opplever lønnsomhet ved å skifte til mer energieffektive løsninger. Lønnsomheten i bedriftene må komme kjapt. Da vil også klimautslippene reduseres raskere.

Alvorlig faresignal

– Det er innmari mye hype knyttet til bærekraft. Nå skal alle ha en sjef med fokus på bærekraft. Det hjelper ikke mye på klimautslippene eller bedriftens utgifter hvis en direktør med bærekraft-tittel er det eneste konkrete tiltaket bedriften gjennomfører for å bli mer bærekraftig. Mange bedrifter ser på bærekraft som en hobby fremfor en markedstrend. Det er et alvorlig faresignal. I mange bedrifter er fokuset på bærekraft rent venstrehåndsarbeid.

– For 20 år siden skulle alle bedrifter ha en innovasjonssjef med fokus på innovasjon. Jeg var selv en av dem som fikk en slik stilling. Jeg har aldri følt meg så alene på jobben. Alle skulle snakke om innovasjon, men få gjorde noe med det. Nå ser vi det samme skjer innen bærekraft, sier hun.

Noen konkrete eksempler:

Nortura Tønsberg fabrikken inngikk nettopp ny avtale med Schneider Electric for å oppdatere og utvide byggautomasjonsanlegget i fabrikken med nyere teknologi. De forventer en effektivisering på 15 %.

Møbelprodusenten Vestre, der Schneider Electric er en av flere aktører som har bidratt til at verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk nå åpner på Magnor. Vestre har redusert energibehov med 90 % og redusert klimagassutslippene med 55 %.

• Bergen-selskapet Blue Ocean Tecnology er et av flere norske tech-miljøer som driver bærekraftig business. Selskapet har utviklet markedets mest effektive slamrensingsanlegg med 25 % lavere driftsutgifter takket være digitalisering. 

Om Karoline Nystrøm:

Født: 1972

Familie: Datter på 9 år 

Utdanning: Master fra London School of Economics, Bachelor fra Purdue University og 1-årig studie fra Lenin State University.

Ledererfaring: Managing Consultant i Accenture og PA Consulting, Director/Vice President i Telenor, Director Experis og Vice President i Schneider Electric. Nystrøm har jobbet i Schneider Electric siden 2018, og ble i januar i 2019 utnevnt til administrerende direktør i det globale teknologiselskapet i Norge.