Aktuelt

Først med Doosan Electric fra Rosendal Maskin

Bildet: Fra venstre Pål Nordhagen, Tor Anders Høgaas (Rosendal Maskin AS), Hans Erik Becker, Line Becker, Henning Sagholen (Rosendal Maskin AS)

Rosendal Maskin AS venter de første elektriske gravemaskinene i august, og ser fram til å få de i drift på det norske markedet utover høsten.

– Vi lanserte i januar en serie elektriske gravemaskiner på det norske markedet. Vi tilbyr 3 modeller elektriske maskiner; DX19 minigraver på 2 tonn, hjulgraveren DX165W-5 på 17 tonn, og DX300LC-7, 30 tonns beltegraver, sier Tor Anders Høgaas, daglig leder i Rosendal Maskin, i en pressemelding.

Egen klimakontroll

– Vi er dessuten alene i markedet med å tilby løsning med utskiftbare batterier, der batterier kan løftes ut av maskinen, og lades separat på ekstern ladestasjon. Med en slik løsning kan man kjøre med 1 batteri i maskinen, og lade et annet batteri eksternt. Hvert batteri har en egen klimakontroll, som holder en jevn temperatur i batteriet, for å optimalisere lading og forbruk, sier Høgaas. 

Pål Nordhagen AS var den første kunden som skrev intensjonsavtale om kjøp av elektrisk Doosan. Pål Nordhagen har mange oppdrag med hjulmaskin, hovedsakelig i Oslo med vann og avløpsprosjekter. 

– Da jeg ble klar over konseptet med elektrisk gravemaskin, og spesielt hjulmaskin, var jeg raskt på plass hos Rosendal Maskin. Vi ser viktigheten av å være tidlig ute i markedet, for å kunne være en attraktiv leverandør av gravetjenester i Oslo. En fleksibel elektrisk hjulmaskin er den optimale maskinen for oss, sier Nordhagen.

Teori og praksis

– Med det fokuset Oslo kommune har på nullutslipp, hvor anbud blir vektet høyt på miljø, og hvor det kreves nullutslippsmaskiner, må man henge med, og være tidlig ute. Vi opplever likevel at teori og praksis ikke henger helt sammen. Det har nok erfaringsmessig vært for lett å få anbud i Oslo Kommune kun med fossile maskiner, hvor lav pris «vinner over miljøet», mener Nordhagen.
– Vi ser heldigvis nå en endring på dette, og håper at oppdragsgiverne vil verdsette nullutslippsmaskinene, ved at anbudsprisene står i forhold til investeringen, fortsetter han.

Sentral del av strategi

Becker Entreprenør AS har siden 2017 hatt en strategi om å satse på å være en bærekraftig leverandør av Bygg- og anleggstjenester. Line Becker er daglig leder i Becker Entreprenør, og ønsker å ta sin del av miljøansvar og innovasjon.

– Vi prøver nye metoder, tester ny miljøvennlig teknologi, og investerer for å nå målet om en utslippsfri bygg- og anleggsbransje. Reduksjon av utslipp i maskinparken er en sentral del i vår strategi. Vi har i dag flere elektriske maskiner i drift, og mener dette er framtiden. Norge har klare mål om nullutslipp, og da må man ta de signalene, og være med på utviklingen, sier Line Becker.

Doosan DX300LC-7

Hans Erik Becker ble raskt interessert i konseptet fra Doosan, med stor batterikapasitet og løsningen med utskiftbare batterier. Becker og Rosendal Maskin sin selger, Henning Sagholen, kom raskt i kontakt. De ble enige om en intensjonsavtale på den første Doosan DX300LC-7 elektrisk graver, i tillegg til en elektrisk hjulmaskin. 

– Jeg har tro på konseptet, og tror disse maskinene vil passe godt inn i vår elektriske maskinpark. Becker har utstyrt maskinene med ekstra batterier, for å være fleksibel, og vil i prinsippet kunne bruke maskinene kontinuerlig. Vi må lage et logistikkopplegg slik at vi effektivt kan skifte batterier, slik at vi alltid har et ladet batteri tilgjengelig, sier Hans Erik Becker avslutningsvis i pressemeldingen.