Aktuelt

Europeisk prestisjeprosjekt til CF Møller

Bildet: Til sammen vil HafenCity over 2,5 millioner DKK. m2 brutto gulvareal over bakken. Det bygges over 7.500 boliger for ca. 15 000 innbyggere samt forretningslokaler med over 45 000 jobbmuligheter.  Illustrasjon: CF Møller Architects

DANMARK: Arkitektgruppen CF Møller skal delta i et av Europas største byutviklingsprosjekter. Det nye byområdet HafenCity i Hamburg skal sette internasjonale standarder.

På et havneområde ved Elben i Hamburg tar en pulserende by med maritim atmosfære form. Byområdet Hafencity kombinerer arbeidsplasser og boliger, utdanning, kultur og fritid, turisme og handel på en måte som er forskjellig fra tradisjonelle bysentra, ofte dominert av kontorer og butikker.

Målet er å sette internasjonale standarder for konseptuell og arkitektonisk kvalitet, og her skal CF Møller Arkitekter bidra med sitt vinnerforslag – et bærekraftig bygg med Medical University Medical School Hamburg (MSH) og kontorer i samme bygg.

– Vi ser på dette prosjektet som en fin mulighet til på den ene siden å skape et eksempel for fremtidige bærekraftsatsinger som viser hvordan bygg kan tenkes ressursbevisste og salgbare, og på den andre siden utforme en attraktiv og moderne læring. og arbeidsmiljø som fremmer kommunikasjon og fellesskap, og som også gir publikum mulighet til å dra nytte av den fremtredende beliggenheten på Elben. Det er derfor en stor glede for oss å realisere dette landemerkeprosjektet sammen med Patrizia og Medical School Hamburg, sier Julian Weyer, partner og arkitekt, CF Møller Architects, til dagensbyggeri.dk

Et design for demontering

Bygningselementene til universitetet består av et enkelt betongskjelett med utstående balkonger i gitterkonstruksjon og enkle fasadeelementer i tre og glass og karakteriserer bygget visuelt. Samtidig kan bygningselementene enkelt demonteres, transformeres eller skiftes ut.

rich-media-1

Bildet: Elementene til universitetet og kontorene er valgt ut fra ulike levetider, lavt ressursforbruk, resirkulerbarhet og lokal produksjon. Illustrasjon: CF Møller Architects

De øverste etasjene i bygningen består av kontorer og de nederste etasjene huser det private universitetet. Universitetsetasjene er forbundet med en intern trapp og kulminerer i en terrasse mot Elben, designet for utendørs undervisning. Trappen er en stor trekonstruksjon frikoblet fra den bærende betongkonstruksjonen slik at den enkelt kan demonteres og bygget kan brukes til andre formål.

Trappen inneholder funksjoner som auditorier og platåer for møteplasser og uformelle arbeidsområder. Trekonstruksjonen starter i første etasje, som fungerer som et samlende og offentlig tilgjengelig rom, hvor det også er kafé, bibliotek og fleksible butikk- og utstillingsområder, alle med panoramautsikt over Elben.

Overgår de mest ambisiøse kravene

Elementene i bygget er valgt ut fra ulike levetider, lavt ressursforbruk, resirkulerbarhet og lokal produksjon. Det bærende skjelettet er laget av en ny type lettbetongkonstruksjon, gradientbetong, som reduserer ressursforbruket med 30-45 %. De øvrige prefabrikkerte bygningselementene i tre, stål, leire og fiberbetong kan demonteres og gjenvinnes i takt med endrede krav til bruk.

I kombinasjon med lavenergiløsninger, som naturlig ventilasjon, gode dagslysforhold og en selvskyggende fasadedesign, reduseres CO2-utslippene med 42 %, og bygget overgår kravene i kategorien Hafencity Ecolabel-Platinum, som er blant de mest ambisiøse bærekraftssertifiseringer i Tyskland:

– Dette innovative prosjektet setter standarder for bærekraft gjennom bruk av resirkulerbare og resirkulerbare byggematerialer samt bruk av gradientbetong for å redusere CO2-utslipp. Samtidig passer prosjektet med sin høye arkitektoniske standard perfekt inn i helhetsbildet av HafenCity og dens beliggenhet i umiddelbar nærhet av en fremtidig cruiseterminal. Med MSH som primærleietaker vil det skapes en sterk sammenheng mellom by, utdanning og publikum i bydel Strandkai, sier Harald Wüst, leder for eiendomsutvikling Hamburg, Patrizia AG.