Nyttekjøretøy

– Den nye helelektriske lastebilen er starten på et grønt skifte

Bildet: Sjåfør Kenneth Olsen er fornøyd med å få bli sjåfør på Fon Anlegg AS sin første elektriske lastebil.

Sandefjordfirmaet Fon Anlegg AS har tatt i bruk Vestfolds første, helelektriske kranbil. Bilen, en Volvo FE Electric. Lastebilen skal kjøre fast for Byggmakker og vil med det levere byggevarer med null utslipp i et stort distrikt.

Start på et grønt skifte

– Vi ønsker med denne avtalen å få testet ut ny teknikk på et område dette var utenkelig for få år siden. I Byggmakker sin strategi for bærekraft har vi mål om karbonnøytralitet innen 2025 og en karbonfri drift innen 2030. I dette ligger det at vi skal redusere våre egne klimagassutslipp. Vi jobber aktivt med å analysere og sette oss mål knyttet til vår transport av byggevarer rundt omkring i Norge. Den nye helelektriske lastebilen er starten på et grønt skifte, sier logistikksjef i Byggmakker, Ola Halvorsen i en pressemelding.

Variabel pumpe

Han legger til at også byggevarefirmaets kunder etterspør det grønne skiftet innen transportene. Den moderne lastebilen er levert av Volvo – forhandler Volmax på Borgeskogen med et påbygg, lasteplan og kran, levert av Palfinger Norge avdeling Vestfold. Kranen en 19 tonnmeter Palfinger – kran som drives av et elektrisk kraftuttak på bilen, Det er benyttet en såkalt variabel pumpe som gir mer kraft dess mer kranen belastes, for å holde forbruket av strøm på et lavt nivå.

Fire batterier

– Volvo er verdens første store lastebilprodusent som kan levere hele spekteret av tunge lastebiler opp til 52 tonns vogntogvekt med elektrisk drift. Bilen er utstyrt med 4 stk batterier og vi har beregnet en kjørelengde på rundt 25 mil, litt avhengig av last og veier den skal kjøre, kan markedssjef Kurt Lydersen hos Volmax fortelle.

Bilen vil stå på lading over natten og få en kort lading i løpet av en normal arbeidsdag.

Bildet: Fra overleveringen av den nye elektriske lastebilen, fra venstre sees markedssjef Kurt Lydersen i Volmax, daglig leder Joakim Aarøe fra Fon Anlegg AS og logistikksjef i Byggmakker Sandefjord, Ola Halvorsen. Foto: Torstein Magelssen
Staten bidrar

Ny teknikk koster og det grønne skiftet i transport subisidieres av det statlige Enova. Bil og påbygg koster 4,5 millioner kroner, ca 2 millioner mer enn en tradisjonell lastebil med dieselmotor. Enova støtter med 40 % av merkostnaden for å velge en elektrisk lastebil – i dette tilfellet ca 1 million kroner.
– Vi har hatt en langvarig transportavtale med Byggmakker i Vestfold og har fra før 4 kranbiler i trafikk for byggevarefirmaet. Vi gikk med glede inn i dette prosjektet som vi synes er veldig spennende sier daglig leder Joakim Aarøe i transportfirmaet Fon Anlegg AS.

Han sier det er en omstilling å gå for elektrisk drift, med tanke på kjøreruter og ladepunkter. Og det er en ny verden for sjåføren Kenneth Olsen som gleder seg til arbeidsdager i et helt nytt og nærmest lydløst miljø i førerhuset.
– Som en stor aktør i bransjen er det viktig at vi er med på utviklingen og ikke minst miljørelatert fremtid, vi i Fon Anlegg har som mål å være ledende innen vår bransje og da må vi være med å bidra til å dra bransjen i riktig retning og bidra med utvikling, slutter daglig leder Joakim Aarøe i Ton Anlegg AS.

FAKTA:
• Volvo FE Electric
• Akselkonfigurasjon 6×2 med styrbar siste aksel som bedrer fremkommeligheten
• Komfort førerhus
• 2-trinns girkasse
• Luftfjæring på alle aksler
• Totalvekt 27 tonn
• Nyttelast 12.500 kg
• Batterier – 4 stk – 600 volt
• To stk motorer
• Kontinuerlig effekt: 225 kw
• Påbygg: Plan og 19 tonnmeter kran fra Palf