Aktuelt

Bygger drivhusrestaurant

Bildet: Drivhusrestauranten blir på 777 kvadratmeter med 388 kvadratmeter innendørs dyrking. Utedyrkingsarealet blir på 214 kvadratmeter. Foto: David Enbom / Byggvärlden

SVERIGE: Det første spadestikket er nå tatt til et nytt klimasmart restaurantprosjekt, som skal minne om et drivhus i tre.

Byggingen i Skegrie i Skåne vil utfordre grensene for en mer miljøvennlig konstruksjon og nye metoder skal testes ut underveis.

Restauranten blir på 1.165 kvadratmeter og det integrerte drivhuset vil utgjøre omtrent halvparten av det arealet.

– Vår ambisjon er å redusere klimabelastningen fra både dyrking og anlegg med over 90 prosent, sammenlignet med konvensjonelle tilnærminger, sier Claes Stenmark, som både er prosjektleder, kokk og gründer av Stenmarks Drivhusrestaurant.

Rammen med vegger og bjelker er laget av krysslimt tre og limtre som monteres på stedet.

– Vi skal minimere bruken av betong og metall og i stedet bruke tre og andre fornybare og resirkulerte materialer så langt det lar seg gjøre. Det vil bli brukt avfallsmaterialer til interiøret som stoler, bord og lekeplass for gjestenes barn. Celleglass laget av resirkulert glass brukes som isolasjon og jordskruer i stedet for betongfundament, sier han til byggvarlden.se

Han forteller at varme og vann fra restauranten skal resirkuleres via en syklus til drivhuset for dyrking.

– Målet er å bli selvforsynt med blant annet tomater og urter med mer.

Dokumentar om bygget

Prosjektet er beregnet å koste rundt 15 millioner svenske kroner å realisere og Claes Stenmark forklarer at det vil foregå helt uten egenkapital.

– Selskapet har gjennomført en crowdfunding, en såkalt crowdfunding, med vanlige folk som aksjonærer.

Sammen med filmskaper Johan Falkenberg har han også laget en dokumentarserie om byggeprosjektet som skal vises på YouTube. Den første episoden ble utgitt i forbindelse med byggestart. Der diskuteres det blant annet med grunnentreprenøren hvordan de skal bruke grunnkjøling til å kjøle ned gulvet på kjøkkenet, og om de kan bruke de utgravde massene til å bygge støyskjerm. Samt hvordan starten gikk da de brukte jordskruer i stedet for betongfundament som grunnlag for drivhuset.

Bildet: Claes Stenmark ved første spadetak. Foto: Johan Falkenberg / Byggvärlden

– Jeg har venner som sier: Hvorfor bygger du ikke som alle andre, det er mye, mye enklere. Og de har nok rett – men hva er et liv uten utfordringer, pleier jeg å si, avslutter Stenmark.

Stenmarks drivhusrestaurant skal stå klar til sommeren

Hvor: Skegrie nord for Trelleborg
Byggeareal: 1.165 kvm
Byggestart: 20. september 2022
Ferdigstillelse: Sommeren 2023
Byggekostnad: 15 millioner
Finansiering: Crowdfunding
Prosjektleder: Claes Stenmark
Konstruktører: BTB – Byggnadstekniska Byrån i Malmö
Byggefirma: Egen kontrakt
Youtube: www.youtube.com/watch?v=nsMRXwBxXg4

(KILDE: Byggvärlden)