Aktuelt

– Brukte diamanter kan slipes

Bildet: De er arbeidstreningen i Statens vegvesen evig takknemlig. Fra venstre Øystein Bjøndal Lund, Charlie Martin Håvik, Malene Vestbø og Emil Aleksander Olsen. Foto: Statens vegvesen

Statens vegvesen har over flere år høstet gode erfaringer med arbeidstrening, der deltakerne får oppgaver tilknyttet NVDB – Nasjonal vegdatabank.

Jan Vidar Strømsvold var den som tok initiativ til at Statens vegvesen skulle engasjere seg i arbeidsmarkedstiltak.

– Jeg fikk mine ledere med på at Statens vegvesen skal bidra til det store samfunnsansvaret det er å få flere folk i arbeid. Alle har noe de kan bidra med, og gjennom dette opplegget får alle bidra i så stor stilling som de klarer, sier han.

En kjemperessurs

Deltakerne har først fått en praksis gjennom arbeidspraksistiltak ved vårt kontor i Haugesund. Deretter har de blitt leid inn gjennom bemanningsbyrå, og i dag er de blitt eksperter på sitt felt og leverer på et veldig høyt nivå.

– De har kort og godt blitt en kjemperessurs for DoV som er mottaker av data. De har gått vegen fra arbeidspraksis til ekspert i sitt fag, skryter Strømsvold. Han fikk fast jobb hos fylket.

Den kanskje aller største suksesshistorien er Charlie Martin Håvik, som etter å ha kommet inn på ordningen i 2019 nå har fast jobb som NVDB fagdataansvarlig i Rogaland fylkeskommune. Han kom inn i arbeidspraksis-ordningen i Statens vegvesen via en avdeling i Fretex som har arbeidsoppgaver for NAV.

Langt nede

– Jeg hadde da vært utenfor arbeidslivet i nesten to år, etter tidligere å ha jobbet i IT-bransjen. Jeg er uendelig glad for at jeg fikk sjansen i Statens vegvesen. Jeg var ganske langt nede da jeg kom hit. Jeg fikk lov til å teste meg i et tempo jeg klarte, samtidig som jeg ble vist tillit, sier 50-åringen som holder til i Haugesund.

Egentlig skulle han bare være 14 dager på ordningen i Vegvesenet.

– Og helt ærlig: Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle klare å komme meg tilbake til arbeidslivet. Jeg ble tatt i mot på en måte som gjorde at jeg klarte å bygge meg opp igjen. Det ble lengre og lengre perioder i Vegvesenet, og etter hvert lengre og lengre i Rogaland fylkeskommune. Og nå altså; fast jobb! Det er jeg veldig glad for, og jeg takker hjelpen jeg fikk i Statens vegvesen for at jeg har klart å komme meg der jeg er nå, sier han.

– Brukte diamanter kan slipes

Det var i 2018 at Statens vegvesen startet med ordningen i Haugesund. Da var det to deltakere. I 2019 var tallet 19. I 2021 kom tre nye, og i 2022 ytterligere tre. Totalt er det altså 24 deltakere i prosjektet så langt.

Emil Aleksander Olsen er en av de andre nå har arbeidspraksis i Statens vegvesen.

– Jeg ble syk for syv år siden, da jeg jobbet som telemontør. Jeg kom inn via Fretex, og Statens vegvesen har vist meg at jeg kan fungere i arbeid. Jeg føler tilhørighet til organisasjonen her. Det finnes mange brukte diamanter som kan slipes, sier Emil som startet i praksis i mars 2019 og ble vikar i mai 2020.

– Ikke mange steder man kan gjøre dette

Øystein Bjøndal Lund hadde tatt sluttpakke i Statoil og var på utkikk etter ny jobb da leddgikten forverret seg. Han måtte på arbeidsavklaring på grunn av egen helse.

– At Statens vegvesen er åpne for folk på avklaring, er positivt i seg selv. I tillegg er det svært positivt at det er mulig at å jobbe 50 prosent, slik jeg gjør. Det er faktisk ikke mange steder man kan gjøre det. Jeg har også stor fleksibilitet i forhold til dager og timer. Med tanke på mitt sykdomsbilde er det helt fantastisk med slike rammebetingelser. Det gjør at jeg kan være yrkesaktiv, noe som er veldig bra både personlig og samfunnsmessig, sier 56-åringen.

– Evig takknemlig

Alle mennesker har sin historie. Det har også ethvert sykdomsforløp. Malene Vestbø er arbeidspraksisen i Statens vegvesen evig takknemlig, selv om det ikke endte så bra for akkurat henne.

– Jeg har alltid hatt fysisk arbeid, og jobbet som billakkerer da jeg ble syk i mai 2016. Jeg prøvde å finne ut om jeg kunne fungere i et annet yrke, og mottakelsen jeg har fått i Statens vegvesen er veldig mye bedre enn jeg har opplevd på andre arbeidsplasser. Her har jeg møtt mye medfølelse. Det blir lagt til rette med stillerom, ergonomiske stoler og pulter. Jeg er veldig glad for at eg har fått muligheten til arbeidsavklaring her, men dessverre så endte det med at jeg ble ufør, sier hun åpent.

– Større enn en jobb

Jan Vidar Strømsvold avslutter med en appell:

– Arbeidspraksisordningen vår er mye større enn bare å få gjort et arbeid. Det er en påminnelse om at det er mennesker, ikke et system og en rutine, som gjør jobben. Kanskje kan Statens vegvesen være en foregangsbedrift på å ansette folk på en måte som gjør at vi ikke ekskluderer verdifull kompetanse. Det handler om engasjement og lidenskap for jobben. Inkluderingsdugnaden er den viktigste i samfunnet, og også her har Statens vegvesen et samfunnsansvar.