Nyheter

– Behovet for deltid må dokumenteres

Illustrasjonsbilde: Getty Images

Fra 1. januar ble reglene for arbeidsgivere som ønsker å ansette noen på deltid skjerpet. Fra nå av er hovedregelen at arbeidstakere skal ansettes på heltid.

– Det blir ikke forbud mot å ansette på deltid, men nå må arbeidsgivere gjøre grundige vurderinger før en deltidsansettelse gjennomføres. Det forklarer Simployer juridiske HR- og ledelsesrådgiver, Ragni Myksvoll Singh.

Behovet for deltid må dokumenteres

Endringene i arbeidsmiljøloven innføres for å fremme heltidskultur. I tillegg skal den bidra til bevisstgjøring i virksomhetene og motvirke unødvendig bruk av deltid.

– Regelendringen innebærer at arbeidstakere som hovedregel nå skal ansettes på heltid. Arbeidsgiver må også, før det eventuelt ansettes på deltid, dokumentere og drøfte behovet med de tillitsvalgte. Regelen tvinger arbeidsgivere til å vurdere behovet grundig, før de velger deltids- fremfor heltidsansettelse, sier Ragni Myksvoll Singh.

Vurderingene som arbeidsgiver gjør, skal dokumenteres skriftlig.

LES OGSÅ: Alvorlig at Regjeringen kjører gjennom dette lovforslaget

– Loven sier ikke noe om når en deltidsansettelse er godkjent. Det er arbeidsgiver som må vurdere dette i hvert enkelt tilfelle. Det kan være forhold både på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden som begrunner behovet for deltidsansettelse. Dokumentasjonskravet skal synliggjøre virksomhetens reelle behov, før man ansetter noen i deltidsstilling, sier Myksvoll Singh.

Behovet for deltid må drøftes med tillitsvalgte

Dokumentasjonen skal være tilgjengelig for tillitsvalgte og spørsmålet om deltidsansettelse skal drøftes med de tillitsvalgte.

– Dokumentasjons- og drøftingskravet må ses i sammenheng. Det er viktig at dokumentasjonen gir nok informasjon til at partene kan gjennomføre en reell drøfting av virksomhetens bruk av deltid. Partene har stor frihet når det gjelder den nærmere gjennomføringen av drøftingsprosessen. Partene vil derfor kunne tilpasse prosessen ut fra behovene i den enkelte virksomhet og sak.

Avklare muligheter og begrensninger

Simployers rådgiver påpeker at drøftinger skal gjøres før hver enkelt deltidsansettelse. Dette skal bidra til å avklare muligheter og begrensninger og til at partene sammen finner løsninger.

– Men det er arbeidsgiver som til slutt bestemmer om det skal ansettes på deltid, sier Myksvoll Singh.

Tillitsvalgte kan være verneombud eller andre representanter for de ansatte. Dette er ikke begrenset til å gjelde tillitsvalgte i tariffrettslig forstand.

Arbeidstilsynet fører tilsyn

– Arbeidstilsynet vil ha tilsynsmyndighet når det gjelder dokumentasjons- og drøftingsplikten. Det betyr at de kan kontrollere om de formelle kravene til dokumentasjon og drøfting i forbindelse med heltidsnormen gjennomføres. Det er ikke noe krav til at det skrives protokoll eller referat fra drøftingene. Av dokumentasjonshensyn er det jo uansett lurt å gjøre det, avslutter Myksvoll Singh.