Nytt om navn

Anders Waage Nilsen blir første bærekraftsjef i COWI

Bildet: Anders Waage Nilsen

Seriegründeren, bærekraftslederen og tidligere journalist Anders Waage Nilsen blir rådgiverselskapets første bærekraftsjef i Norge. – Det er først nå jeg føler meg hjemme i «corporate», sier han.

Waage Nilsen har dyrket en karriere i grensesnittet teknologi, bærekraft og innovasjon. Han har tidligere vært med å starte flere selskaper, deriblant magasinet Fri Flyt og design- og teknologibyrået Netlife Bergen, sirkulærstartupen Carrot, og Norsk Karbonlagring som jobber med karbonfjerning. Han har også vært prosjektleder i Proptech Innovation.

Administrerende direktør i COWI, Birgit Farstad Larsen, mener at Waage Nilsens erfaring med startups og gründermiljøer blir et friskt pust i ingeniør- og rådgiverbransjen.

– Anders har betydelig erfaring med å utvikle innovative selskaper som leverer bærekraftige løsninger. En av hans styrker er å føre idé til handling. Han er også en utmerket kunnskapsformidler, som vil bidra til å synliggjøre rådgivernes rolle og verdi i den grønne omstillingen, sier Farstad Larsen.

Vil dytte næringen fremover

Waage Nilsen sier at det er med stor ydmykhet han nå går inn i COWI – et selskap han beskriver som proppfullt av faglige spydspisser med kompetanse som er avgjørende for det grønne skiftet.

– Vi må bygge om hele samfunnet, øke tilgangen til fornybar energi og få helt nye industrier til å lykkes i stor skala. Ingeniører trengs i alle disse rollene. Jeg vil være med å bidra til at fagområdene jobber enda tettere sammen. Bærekraftig utvikling krever tverrfaglighet, sier Waage Nilsen.

I tillegg er han opptatt av at COWI skal være med å dytte næringen fremover.

– Når miljø- og klimakravene skjerpes, skal vi ikke bare være «compliant». Vi må være så tydelig på vår tilnærming at det gir både et konkurransefortrinn og reell effekt for våre kunder, partnere og samfunnet. COWI har kompetansen og gjennomføringskraften til å kunne være med å forme dette, sier han.

David og Goliat forenes

Waage Nilsen har observert en enorm utvikling i næringslivet de siste årene. Naturmangfold, karbonregnskap og sirkulærøkonomi var smale områder av lav strategisk interesse hos mange store selskaper for kun noen år siden. Nå er slike temaer øverst på dagsorden.

– Mange av de mest diskuterte temaene under Arendalsuka i år var ting kun startups og miljøorganisasjonene pratet om for 10 år siden. Der miljøvern og forretningsstrategier lenge sto mot hverandre, ser de fleste ledere at dette ikke lenger er en motsetning. Det er kommersiell kraft i bærekraft, utviklingen drives frem av politikk, markedsutvikling og teknologi. Store og etablerte selskaper er avgjørende for å gi utviklingen fart og momentum. Du kan på en måte si at David og Goliat har blitt venner, spøker Waage Nilsen.

Ledertrøya på

Han mener at COWI skiller seg særlig ut på dette området. Selskapets strategi og tydelige grep om å drive samfunnet i en bærekraftig retning, er noen av grunnen til at han valgte å gå til selskapet.

– Med Future-Now-strategien sin viser COWI at de skjønner hvilken fundamental endring vi skal gjennom. De har tatt et tydelig standpunkt innen bærekraft og energiomstilling, og vil ta på seg en ledertrøye i utviklingen. Fagmiljøene sitter på viktig kompetanse, det er et stort indre engasjement i organisasjonen. Endelig kan jeg føle meg hjemme i corporate, sier han.

Fakta:

  • Anders Waage Nilsen (48) er tidligere journalist med erfaring fra Bergens Tidende og Dagbladet, teknologikommentator i Dagens Næringsliv, redaktør i friluftsmagasinet Fri Flyt og klimapublikasjonen ToGrader.no.
  • Lang gründererfaring. Medstifter til en rekke selskaper herunder Fri Flyt, Njord, Netlife Bergen, Carrot og Norsk Karbonlagring.
  • Ledererfaring fra samarbeidsprosjekter innen byggteknologi, avfallsbransjen, media og reiseliv. Har bidratt i offentlige utredninger knyttet til åpne data og sirkulærøkonomi.
  • Forfatter av boken «Industry 4.0 and Circular Economy». Anerkjent foredragsholder om teknologi, forretningsutvikling og sirkulærøkonomi.
logo
Bjørn Laberg